Conflict în PDL. Duelul celor doi Preda: „Sunt prim-vicepreşedinte!” „Şi eu. Puteţi pleca!”

Şedinţa PDL de luni a debutat cu un episod prin care a fost tranşată ierarhia în partid. În absenţa lui Vasile Blaga, prim-vicepreşedintele Cristian Preda a fost încolţit de conducerea PDL, părăsind nervos şedinţa Biroului Permanent. Clacarea nervoasă a eurodeputatului a venit în momentul în care Cezar Preda i-a spus că poate părăsi sala. RTV.NET vă prezintă cum s-a derulat cearta pedeliştilor.

15 oct. 2012, 12:42
Conflict în PDL. Duelul celor doi Preda: „Sunt prim-vicepreşedinte!” „Şi eu. Puteţi pleca!”

Cearta care a culminat cu punerea la zid a lui Cristian Preda a pornit de la un subiect aparent inofensiv. Fundaţia Konrad Adenauer, una dintre organizaţiile apropiate democrat-liberalilor a prezentat un proiect pentru pregătirea elitelor politice. Respectivul program avea ca scop o serie de training-uri pe care fundaţia urma să le deruleze cu democrat-liberalii.

Surse participante la discuţii au explicat pentru ROMÂNIATV.NET că prim-vicepreşedintele Cristian Preda a avut însă o obiecţie: anume ca respectivul training să se deruleze împreună cu o altă instituţie apropiată PDL: Institutul de Studii Populare.

„Avem o problemă cu resursa umană. Fundaţia Adenauer ar trebui să lucreze sub coordonarea ISP”, a spus Cristian Preda.

„Nu e cazul să discutăm acum. Dacă ai un copil bolnav, îi dai un paracetamol şi vedem după aceea”, a fost replica vicepreşedintelui Anca Boagiu.

Răspunsul Ancăi Boagiu a primit susţinerea majorităţii liderilor democrat-liberali, fapt ce l-a determinat pe eurodeputat să insiste asupra subiectului. Nu multă vreme, însă, căci prim-vicepreşedintele Cezar Preda a simţit nevoia să intervină.

„Nu este momentul acum. Am înţeles ceea ce aţi propus. De principiu, suntem de acord. Când se întoarce Vasile (n.r. Vasile Blaga), vom supune la vot şi vom lua o decizie”, i-a spus Cezar Preda, tizului său.

„Sunt prim-vicepreşedinte! De ce nu decidem acum?”, a contraatacat Cristian Preda.

„Şi eu sunt prim-vicepreşedinte şi v-am explicat despre ce e vorba. Acum avem şi alte subiecte de discutat. Dacă doriţi să mai participaţi la şedinţă bine, dacă nu puteţi pleca!”, i-a răspuns Cezar Preda.

Replica lui Cezar Preda l-a determinat pe Cristian Preda să se ridice de la masă şi să părăsească sala de şedinţe trântind uşa.

Contrele dintre cei doi prim-vicepreşedinţi i-au amuzat pe pedeliştii prezenţi la şedinţă.

„Orgolii masculine. Nu trebuia să se ajungă la asta. Probabil că se vor împăca”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, unul dintre vicepreşedinţi.

„Orgoliu intelectual, ce să zic? Poate că domnul Cristian Preda voia să ajungă undeva şi nu ştia cum să plece mai repede din şedinţă”, a comentat iromic un alt lider PDL.

„Pe Cristian Preda l-a deranjat faptul că Cezar a condus şedinţa. De aceea a avut atitudinea asta”, a precizat un alt participant la şedinţă.

Dezbaterile din cadrul BPN au continuat după plecarea lui Cristian Preda cu discuţiile privind Congresul PPE care va avea loc în această săptămână la Bucureşti.

Contactat de ROMÂNIATV.NET, Cristian Preda a precizat că nu doreşte să facă niciun comentariu.