Scandal în USR. Dan Barna, acuzat că practică „politica pumnului în gură”

O scrisoare deschisă semnată de 17 lideri USR acuză conducerea partidului și echipa președintelui Dan Barna de „politica pumnului în gură”, după ce miercuri Biroul Național l-a suspendat pe președintele organizației USR Sector 4, Marius Gheorghe, chiar în timpul alegerilor pentru condecerea filialei. Scrisoarea a fost publicată pe pagina de Facebook a europarlamentarului USR, Nicu Ștefănuță, vicepreședinte USR.

18 iun. 2020, 17:37
Scandal în USR. Dan Barna, acuzat că practică „politica pumnului în gură”

„În ultimele zile mai multe voci importante din societatea civilă cer public conducerii USR să înceteze excluderile și suspendările pe delicte de opinie. Cu toate acestea, în ședința din 17 iunie condusă de Dan Barna, Biroul Național l-a suspendat pe Președintele organizației USR Sector 4 cu o zi înainte de alegerile din filiala unde era și candidat. Este o situație pe care mulți colegi și foști colegi au reclamat-o intern de mai multă vreme, iar cei ce dețin majoritatea în conducerea partidului ignoră cu bună știință semnalele ce vin de la „firul ierbii”. Mai mult decât atât, prin susținătorii lor, creează contexte care să motiveze acțiunile abuzive de excludere sau suspendare a membrilor incomozi, catalogați ca „elemente”, „sabotori” sau „tineri zgomotoși”, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii susțin că de la începutul anului conducerea partidului, controlată de aripa Barna, a suspendat sau exclus 35 de membri.

„Pretindem de la cel mai înalt nivel că facem o altfel de politică, că respectăm libertățile fundamentale și luptăm pentru o justiție independentă. Se întâmplă tot mai des în viața internă a USR excluderi și suspendări abuzive, intervenții chiar în procesul de alegeri interne pentru funcțiile de conducere la nivel de filiale locale sau județene, inclusiv la comisii de arbitraj care ar trebui să fie independente. Din decembrie până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna. Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentințele politice au venit rapid și implacabil”, susțin semnatarii scrisorii. 

Cei 17 liderii care s-au revoltat împotriva conducerii vorbesc despre „politica pumnului în gură”. „Aceste metode trebuie să înceteze, iar majoritatea care conduce azi USR-ul trebuie să se întoarcă la principiile pe care s-a clădit acest partid, dintre care cel mai important este acela că vocea fiecărui membru trebuie să fie auzită și ascultată. Democrația și politica reprezintă arta dialogului. Politica „pumnului în gură” este specifică altor forme de organizare către care cu siguranță nu vrem să ne îndreptăm nici ca partid, nici ca societate. În USR este nevoie ca toate grupurile interne, inerente unei democrații, să se supună principiilor statului de drept și să militeze pentru un sistem de arbitraj corect, eficient și echidistant, la toate nivelurile”, se precizează în scrisoarea semnată, printre alții, de senatorul Vlad Alexandrescu, de Ana Ciceală, consilier PGMB, de deputatul Tudor Benga sau de senatorul Cristi Ghica.

Surse din partid susțin că suspendările făcute de oamenii loiali lui Dan Barna vin ca urmare a fuziunii cu PLUS, situație în care Dan Barna vrea să își asigure controlul deplin al Biroului Național al USR.