Scandal înainte de adoptarea bugetului. Mai multe categorii din Sănătate ameninţă cu proteste din cauza discrepanţelor salariale

Publicat: Joi, 31 Ianuarie 2019 14:10 // Actualizat: Joi, 31 Ianuarie 2019 14:10 // Sursa: romaniatv.net

Din toate datele publice prezentate până în prezent, presiunea asupra construcției bugetului pe 2019 este imensă având în vedere impunerea un deficit de 2,55%, așa cum a afirmat ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici. În noul buget, conform afirmațiilor, Sănătatea va primi mai mulți bani.

Biologii, chimiștii, biochimiștii, farmaciștii, psihologii sau kinetoterapeuții speră ca noul buget pe 2019 va include și sumele necesare pentru aducerea salariilor la nivelul de pregătire și muncă depusă pe care-l merita acești profesioniști.

Legea salarizării a creat numeroase discrepanțe între categoriile profesionale din sănătate, astfel încât acum exista cazuri în care un absolvent cu studii medii câștigă cu aproximativ 1000 sau 2000 de lei mai mult decât unul cu studii superioare. În cazul, biologilor, biochimiștilor sau chimiștilor din sistemul medical, de la un nivel de salarizare apropiat de medicul specialist s-a ajuns la situația unui raport de 4:1 între salariile acestora, iar asistenții medicali câștigă cu mult peste aceste categorii profesionale.

Biologii au atras atenția încă din 2017 asupra inechităților apărute în legea salarizării, când legea era prezentată într-o formă draft.  În anul 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale i-a ignorat complet și nu au fost primiți la discuțiile care au avut loc pe baza noii legi a salarizării. De aceea, biologii, chimiștii și biochimiștii, în aprilie 2018, independent de organizația lor profesională, au organizat un protest în fața Ministerul Muncii și Justiției Sociale care nu a reușit să înduplece factorii de decizie, dar care i-a motivat și mai mult să continue acțiunile de protest.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în anul 2019, a afirmat în numeroase rânduri că este la curent cu această problemă și că va încerca să găsească soluții.  În prezent, se află la Camera Deputaților proiectul de lege, PLx 422/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2018 pentru modificarea și completarea legii-cadru 153/2017. Proiectul nu rezolvă însă aceste discrepanțe salariale inechitabile ci doar încearcă timid să mai acopere din decalajele uriașe de salarizare. Cu toate acestea, nici acest proiect de lege nu a ajuns sa fie votat deoarece s-a blocat în Camera Deputaților.

O grevă a profesioniștilor din laboratoarele clinice, fie ei biologi sau chimiști, ar bloca întreaga activitate a spitalelor. 

Unul din vinovații principali pentru situația în care se află biologii, chimiștii, biochimiștii din sistemul de sănătate și învățământul medical superior este chiar Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul de Sănătate din România (OBBCCSR), susţin aceştia. Această organizație profesională a fost aproape inexistentă opiniei publice  timp de 14 ani din motive ce nu avut legătură cu voința membrilor, dar care au avut legătură cu politica „struțului și a inerției” impusă de președintele de 15 ani al organizației. Din fericire, în anul 2018, adevărații profesioniști din OBBCSSR și-au solicitat dreptul la o reprezentare bazată pe acțiuni menite să le aducă recunoașterea muncii și implicit a salarizării.

Angajaţii din Sănătate se plîng că sunt cenzuraţi printr-un cod de etică autocrat, prin care li se face plângeri penale sau denunțuri penale celor care au "îndrăznit" sa aibă păreri contrare sau au strâns semnături pentru demisia sa. Din banii organizației se plătesc procesele la adresa membrilor vocali ca modalitate de răzbunare a Constanței Popa, a președintei acestei organizației, ce uită însă că este responsabila principală pentru lipsa de vizibilitate a biologilor, chimiștilor, biochimiștilor cu legătură directă față de neparticiparea la discuțiile pe legea salarizării.

Există din ce în ce mai multe voci în rândul membrilor OBBCSSR care cer înființare unei noi organizații profesionale pe model european, pe baza unui proiect de lege, ca unică modalitate pentru aceste profesii de a putea crește nivelul de profesionalism.

Speranța categoriilor profesionale amintite este aceea ca vocea lor să transcendă dincolo de frământările acestora din interiorul organizației profesionale și să poată fi auzită de politicieni pentru a-i repune unde merită în ierarhia salarizării din sistemul de sănătate.

   

 

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
buget 2019 Constanta Popa Legea salarizării OBBCSSR PRM
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8351
RON
04 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H