Scandal INTERNAŢIONAL de proporţii. România, implicată în reţeaua de medicamente contrafăcute

Poliţia Română face cercetări, după ce o firmă din Aarad ar fi implicată în mafia medicamentelor. Scandalul a izbucnit după ce mai multe medicamente contrafăcute şi furate au ajuns în ţări din Europa.

03 mai 2014, 05:32
Scandal INTERNAŢIONAL de proporţii. România, implicată în reţeaua de medicamente contrafăcute

Reţeaua internaţională făcea trafic cu medicamente contrafăcute şi furate, pentru vindecarea cancerului. Autorităţile italiene sunt cele care au deschis o anchetă internaţională în acest caz, după ce au aflat că medicamentele au ajuns în alte ţări din Uniunea Europeană, în special în Germania, Finlanda şi Marea Britanie.

Potrivit autorităţilor italiene, structura centrală a reţelei ordona furturi de medicamente din spitale sau chiar din maşinile de distribuţie din Italia. Marfa era apoi transferată către o firmă de vânzări en gros, cu licenţă pentru comerţ de medicamente, firma respectivă primea facturi de medicamente de la falşi distribuitori din Ungaria, România şi Lituania, iar ulterior acestea erau vândute în alte ţări din Uniunea Europeană. În unele cazuri, membrii acestei reţele schimbau conţinutul medicamentelor, le diluau concentraţia, le reetichetau, iar conţinutul original îl vindeau la un preţ mult mai mare în Europa de Vest.

Firma din România implicată în acest scandal se află la Arad, iar patronul său este cetăţean italian.

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, citate de România TV, firma din Arad întocmea documente false pentru trei tipuri de medicamente pentru cancer.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat pentru România TV: „Nu aş putea să spun că au ajuns pe piaţa din România, s-au vehiculat doar actele nu ştiu dacă şi produsele.. România nu este pregătită să prevină astfel de situaţii. Riscul e foarte mare, pentru că nu avem aceste mijloace pentru a preveni, cred că trebuie să ne trezim să facem o astfel de prevenţie. Aceste medicamente au un preţ foarte mare şi tentează pe oricine să facă astfel de fapte. Tehnologii de ambalare, de falsificare, sunt la tot pasul. Le găsim la distribuitori ilegali care vând în spitale sau pe internet astfel de medicamente”.