Scandal la Alba Iulia, la o scenă de reconstituire a intrării lui Mihai Viteazul. Domnitorul Unirii a fost aclamat pe fondul unui marş de preaslăvire a otomanilor

Un adevărat scandal s-a iscat la Alba Iulia, la un spectacol care include o scenă de reconstituire a intrării lui Mihai Viteazul. Istoricii de la Muzeul Naţional al Unirii au comentat pe marginea evenimentului, după ce momentul intrării a fost pus în scenă de o trupă de amatori.

22 aug. 2021, 09:00
Scandal la Alba Iulia, la o scenă de reconstituire a intrării lui Mihai Viteazul. Domnitorul Unirii a fost aclamat pe fondul unui marş de preaslăvire a otomanilor
Scandal la Alba Iulia

Scandal la Alba Iulia. Istoricul Liviu Zgârciu a transmis că melodia folosită este marşul otoman Ceddin Deden, care, în varianta cu versuri, preamăreşte naţiunea turcă şi vitejia armatelor ei.

Citeşte şi: O tânără din Alba Iulia, adoptată de o familie din SUA, își caută părinții biologici

Toate bune şi frumoase cu intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Dar nu mă pot abţine să nu remarc frumuseţea de marş militar. Că e otoman, nu e nicio problemă, că iar zice lumea că sunt cârcotaş.

Marşul are şi versuri, postez aici şi traducerea lor, poate data viitoare, vrednicii oşteni ai lui Mihai le vor cânta şi ei: [Uită-te la] strămoşii tăi, bunicul tău, descendenţii tăi, tatăl tău. Naţiunea turcă a fost întotdeauna curajoasă.

Armatele tale, de multe ori, au fost renumite în întreaga lume. Naţiune turcă, naţiune turcă! Iubeşte-ţi naţionalitatea [cu] cu pasiune, Copleşiţi duşmanii patriei voastre, cei blestemaţi vor avea gust de umilinţă”, a postat pe contul său, istoricul Liviu Zgârciu.

Intrarea lui Mihai in Alba Iulia, cand era racit.

Posted by Tudor Rosu on Saturday, August 7, 2021

Scandal la Alba Iulia

Ciocate, pantaloni de la second hand, o cuirasă de 100 de lei şi deja ai un echipament complet pentru a da viaţa lui Mihai Viteazul. Başca vii şi cu un discurs tembel de genul: Fraţi creştini, România este liberă.

Apoi închei apoteotic cu un marş otoman de preaslăvire a naţiunii turce şi deja ai ingredientele unui cocktail cultural manelizat. Oare ce ne mai aşteaptă?”, a scris istoricul într-o altă postare.

A fost pentru a doua oară când „trupa” lui Mihai Viteazul defilează prin Alba Iulia.

Primarul Gabriel Pleşa, primarul Municipiului Alba Iulia, a declarat pentru Alba24.ro că primăria nu este implicată în nici un fel în organizarea spectacolului. Mai exact, nu este o comandă a instituţiei şi nu există nici o achiziţie directă pentru momentul respectiv.