Scandal la UMF Iaşi. Studenţi la medicină, nemulţumiţi că ar putea intra la examen doar pe bază de vaccin sau test PCR negativ

Mai mulţi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi sunt revoltaţi că intrarea la examen ar putea fi condiţionată de prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR negativ.

12 mai 2021, 16:51
Scandal la UMF Iaşi. Studenţi la medicină, nemulţumiţi că ar putea intra la examen doar pe bază de vaccin sau test PCR negativ

Mai mulţi studenţi la Medicină în Iaşi au adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului de Administraţie din UMF Iaşi, fiind iniţiată şi o petiţie online în acest sens. Studenţii îşi arată nemulţumirea faţă de posibilitatea ca susţinerea examenelor din sesiunea de vară să fie condiţionată de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test RT-PCR negativ sau a unei adeverinţe care să ateste antecedente de infecţie COVID-19.

„Discuţia lansată nu este pro sau contra vaccinării, ci vizează modul abuziv, neconstituţional şi injust prin care se încearcă constrângerea studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi de a se vaccina în vederea susţinerii examenelor din sesiunea de vară. Conform surselor oficiale, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară / neobligatorie şi, ca orice act medical, este asumată de către cel în cauză. Considerăm că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voinţa studenţilor de a nu se vaccina, încalcă libertatea de alegere şi transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi şi libertăţi”, se arată în scrisoarea studenţilor la medicină, citată de news.ro.

Citeşte şi: Call center pentru rudele pacienţilor internaţi la ATI COVID în Institutul „Marius Nasta”. Cum va funcţiona

Studenţii susţin că potrivit legislaţiei actuale vaccinarea anti-COVID este opţională în România, iar prezentarea unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen reprezintă un stres financiar.

„Orice student care refuză actul medical din diverse motive, având în vedere că acesta (vaccinarea anti-COVID-19) nu este obligatoriu, şi nu-şi permite din punct de vedere financiar plătirea testelor RT-PCR nu poate fi discriminat prin înlăturarea sa de la activităţile la care au dreptul şi colegii lui care s-au vaccinat împotriva COVID-19 şi nici nu poate fi ostracizat de către societate şi instituţia din care face parte. Totodată, studenţii nu pot fi opriţi din a-şi desfăşura activităţile necesare evoluţiei lor academice, precum participarea la stagii, cursuri şi examene, deoarece acest lucru ar depăşi cadrul legal existent în România. Punerea în aplicare a unei astfel de decizii constituie o acţiune discriminatorie faţă de un număr considerabil de studenţi”, se mai arată în scrisoare.

Studenţii de la UMF Iaşi solicită ca sesiunea de vară să aibă loc cu respectarea măsurilor de protecţie, respectiv purtarea corectă a măştii, folosirea dezinfectantului şi păstrarea distanţei minime de 1,5 m între persoane.

Conducerea UMF Iaşi nu a luat încă o decizie privind modalitatea în care se va face accesul studenţilor la examenele din sesiunea de vară.

Citeşte şi: Varianta indiană a coronavirusului, detectată în peste 40 de ţări. OMS o descrie ca fiind „îngrijorătoare”

 


loading...
Partenerii noștri