Stare de asediu la Washington, mii de susţinători ai lui Donald Trump au intrat în clădirea Capitoliului. Poliția a intervenit în forță, iar şedinţa s-a reluat VIDEO

Haos la Washington, unde protestatarii pro-Trump au trecut mai multe baricade şi au luat cu asalt Capitoliul şi au pătruns în clădirea unde Congresul SUA își desfășoară lucrările. Au fost operate mai multe arestări, iar Congresul şi-a reluat şedinţa după câteva ore de haos.

07 ian. 2021, 08:37
Stare de asediu la Washington, mii de susţinători ai lui Donald Trump au intrat în clădirea Capitoliului. Poliția a intervenit în forță, iar şedinţa s-a reluat VIDEO

Stare de asediu UPDATE –

Obiecţia referitoare la victoria lui Joe Biden în Pennsylvania a fost respinsă în Senat cu 92 de voturi la 7. Este aşteptată şi decizia Camerei Reprezentanţilor.

UPDATE – Obiecţii iniţiate de republicani vizând voturile din Georgia, Michigan şi Nevada, respinse din raţiuni procedurale, nefiind susţinute de nicio semnătură. În prezent, Senatul şi Camera se pronunţă asupra obiecţiilor vizând rezultatele electorale din Pennsylvania,

Stare de asediu UPDATE: Clădirea Capitoliului este acum securizată, a fost anunţul făcut de şeful pazei pentru reporterii aflaţi la faţa locului.  Legislatorii sunt hotărâţi să finalizeze certificarea voturilor Colegiului Electoral în această seară. Senatorul democrat Joe Manchin a declarat pentru CNN: „Aceşti bătăuşi nu ne pun pe fugă”.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a transmis o scrisoare colegilor ei în care a anunţat că liderii Congresului american au decis să reia sesiunea pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Joe Biden odată ce Capitoliul este evacuat şi verificat.

Poliţia Metropolitană a anunţat că a făcut cel puţin 13 arestări – persoane din afara Washington DC. Poliţia Capitoliului a reţinut aproximativ 20 de oameni.

UPDATE: Donald Trump apără acţiunile susţinătorilor săi: Amintiţi-vă ziua asta pentru totdeauna!

Preşedintele american Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter în care, de această dată, apără acţiunile susţinătorilor lui care au pătruns miercuri în Capitoliu şi au vandalizat mai multe spaţii.

„Acestea sunt lucrurile şi evenimentele care se întâmplă când o victorie sacră obţinută cu majoritate zdrobitoare de voturi este smulsă fără menajamente şi brutal”, a scris el.

Trump şi-a încheiat mesajul: „Amintiţi-vă ziua asta pentru totdeauna!”.

Primarul din Washington DC a declarat stare de asediu de la ora locală 18.00. Mai mulţi poliţişti care păzeau clădirea Capitoliului nu au putut să oprească valul de protestatari. Sute dintre aceștia au ridicat şi au dat deoparte baricadele, strigând „Înainte !!” în timp ce alergau pe dealul unde se află clădirea unde își desfășoară lucrările Congresul SUA, relatează The New York Times.

Mass-media din SUA a relatat că în clădirea Capitoliului au fost folosite gaze lacrimogene şi s-au tras focuri de armă. CNN transmite că o femeie a fost împuşcată în piept.

În tot acest timp, în interiorul clădirii, Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA au iniţiat sesiunea de validare a voturilor exprimate de membrii Colegiului Electoral Federal, organism care a confirmat victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din luna noiembrie.

Inclusiv președintele în exercițiu, Donald Trump, a postat pe Twitter despre incidente, părând să fie de acord cu manifestanții. „Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a proteja țara și Constituția noastră. SUA cere adevărul!„, a postat Trump.

Citeşte şi Congresul american validează miercuri alegerile prezidenţiale. Ciocniri între susţinătorii lui Trump şi activiştii Black Lives Matter

Violenţele au fost declanşate după ce preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a denunţat într-un discurs rostit în faţa simpatizanţilor adunaţi în centrul Washingtonului, presupusele fraude electorale din scrutinul prezidenţial, afirmând că nu îşi va recunoaşte înfrângerea. El le-a cerut susţinătorilor săi să meargă şi să protesteze împotriva certificării de către aleşii Congresului a victoriei adversarului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în incinta Capitoliului.

Potrivit lui Chad Pergram de la Fox News, Poliția Capitolului a evacuat clădirea Madison de la Biblioteca Congresului, dar și clădirea Cannon House. Angajaților din Capitol Hill li s-a trimis o alertă prin care li s-a ordonat să se „adăpostească”, pe fondul violenței tot mai mari în afara clădirii. „Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului„, a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană, aleasă în Camera Reprezentanţilor.

Mike Pence, vice-preşedinte al SUA, a fost evacuat într-o locaţie protejată după ce demonstranţii au pătruns în Capitoliu.

Primarul din Washington DC a declarat stare de asediu de la ora locală 18.00.