Scandal pe amenzile pentru restricţiile anti-COVID în pandemie. Poliţiştii se revoltă şi susţin că sancţiunile se aplică ilegal

E revoltă în Poliție! Sindicaliştii susţin că toate amenzile aplicate românilor pentru încălcarea restricţiilor anti-COVID în România sunt neconstituționale.

01 nov. 2021, 11:38
Scandal pe amenzile pentru restricţiile anti-COVID în pandemie. Poliţiştii se revoltă şi susţin că sancţiunile se aplică ilegal

Scandal pe amenzile pentru restricţiile anti-COVID în pandemie. Marius Ionescu, comisar șef în Poliția Română, de 9 ani lider al Sindicatului Național al Polițistilor și Personalului Contractual (SNPPC), a declarat, luni, în direct la România TV, că poliţiştii sunt obligaţi să aplice amenzi pentru nepurtarea măştii sau neprezentarea certificatului verde, chiar dacă unele prevederi din lege au fost declarate neconstituţionale de către CCR.

„Poliţiştii sunt obligaţi să respecte legislaţia în vigoare. Avem nişte hotărâri de Guvern. E adevărat că s-a pronunţat Curtea Constituţională vizavi de anumite prevederi din legea 55. Tot CCR a spus că nu poate să intre pe acele prevederi din hotărâri de Guvern pentru că nu este în competenţa Curţii Constituţionale, astfel încât, aşa cum a existat cazul de la Curtea de Apel Cluj, instanţele de contencios administrativ vor pronunţa soluţii, în sensul că aceste hotărâri de Guvern ar conţine prevederi nelegale.

Până atunci, poliţiştii sunt obligaţi să aplice şi să respecte legislaţia. Poliţistul poate să aprecieze gradul de pericol social al fiecărei fapte, vorbim de contravenţii. Există, de asemenea, sancţiunea avertismentului”, a declarat Marius Ionescu, comisar șef în Poliţia Română, la România Tv.

Citeşte şi: Petreceri de Halloween cu sute de participanţi în cluburi din Bucureşti în plină pandemie. Amenzi de zeci de mii de lei date de poliţişti

Scandal pe amenzile pentru restricţiile anti-COVID în pandemie. Sindicaliştii din Poliţie se plâng de lipsa de angajaţi. „N-a existat în istoria acestei instituţii această situaţie. Avem un deficit de peste 30%”

„În primul rând, poliţiştii trebuie să respecte legea, dar trebuie să respecte şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Suntem obligaţi în primul rând să facem prevenţie; să le explicăm oamenilor gravitatea acestei pandemii, acestei situaţii în care ne aflăm. Sper ca toţi cetăţenii să înţeleagă că e spre binele lor să respecte aceste măsuri de igienă, de protecţie unde se impun.

Cu privire la faptul că există foarte multe forţe ale Ministerului de Interne care sunt agreunate în acest demers, da, avem o problemă pentru că la ora actuală deficitul la noi în Poliţie e uriaş. N-a existat în istoria acestei instituţii această situaţie. Avem un deficit de peste 30%. În loc ca poliţiştii să rezolve dosarele penale, să meargă după infractori, să asigure ordinea şi liniştea publică noaptea, aceste efective sunt puse să execute şi aceste misiuni”, a mai precizat Marius Ionescu.

La sfârşitul lunii octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a anulat trei hotărâri de Guvern aplicate în pandemie, instanţa motivând că „exercitarea drepturilor şi libertăților fundamentale nu poate fi conditionată de absolut nimic”

Potrivit Clujust, Instanța Curții de Apel București (CAB) arată în motivarea sentinței prin care a anulat HG nr.636/2021, HG nr.678/2021 si HG nr.730/2021 că ”cele trei hotarari de guvern contestate, in special prin anexele 2 si 3, neaga pentru anumite categorii de persoane  o serie de drepturi si libertati fundamentale.” Sentința poate fi atacată cu recurs.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Therme încalcă flagrant legea! Îi obligă pe vizitatori să se LEGITIMEZE după ce arată Certificatul Verde! Vânzătorii de bilete le cer oamenilor cardurile, permisele sau buletinele, încălcând legislaţia GDPR! Amenzile colosale pe care le riscă centrul de relaxare