Scandal pe promovarea şi conservarea patrimoniului Brâncuşi de la Târgu Jiu. Cum a ajuns Ministerul Culturii să aloce doar 1.000 lei pentru operele marelui sculptor

Administraţia locală din Târgu Jiu a primit suma de 1.000 lei pentru a se ocupa de conservarea şi promovarea operelor lui Constantin Brâncuşi. Primarul oraşului, Marcel Romanescu, spune că de vină pentru această situaţie nu este doar ministerul Culturii, ci şi directorul centrului care se ocupă de operele marelui sculptor pentru că nu a depus proiecte pentru accesarea de fonduri.

28 sept. 2022, 15:46
Scandal pe promovarea şi conservarea patrimoniului Brâncuşi de la Târgu Jiu. Cum a ajuns Ministerul Culturii să aloce doar 1.000 lei pentru operele marelui sculptor

Scandal pe promovarea şi conservarea patrimoniului Brâncuşi de la Târgu Jiu. Primarul municipiului, Marcel Romanescu, este nemulţimit că Ministerul culturii a alocat doar o mie de lei pentru promovarea şi conservarea patrimoniului Brâncuşi de la Târgu Jiu. Pe de altă parte, primarul admite că nici directorul Centrului Constantin Brâncuşi nu şi-adat silinţa să obţină mai mulţi bani.

Citeşte şi: Craiova: Centrul „Constantin Brâncuși” – inaugurarea unui templu pentru sculptorul de geniu

„Am primit doar o mie de lei, însă la momentul acesta nu pot să dau vina doar pe reprezentanţii Ministerului Culturii, pentru că noi am avut un director la Centrul Constantin Brâncuşi, care de cinci ani de zile nu a făcut mai nimic. Nici cei de la Minister nu pot finanţa proiecte care nu stau în picioare. Deci vina nu aparţine în totalitate reprezentanţilor Ministerului Culturii; dacă vii cu un proiect fezabil, care se poate preta pe ceea ce avem noi de făcut la Târgu Jiu, s-ar putea şi Ministerul să se aplece mut mai corect asupra sumelor pe care trebuie să le aloce. Nu am avut până în momentul de faţă sume alocate de la bugetul de stat pentru operele brâncuşiene. Este prima sumă, e adevărat, este ridicolă, din punctul meu de vedere decât să ne fi acordat o mie de lei mai bine ne acordau asistenţa de specialitate pentru ceea ce ne dorim să facem la Târgu Jiu”, a declarat primarul municipiului, Marcel Romanescu, pentru News.ro.

Citeşte şi: Dezastru lângă operele lui Constantin Brâncuși. Târgu Jiu, „frate” cu Mariupol / Primăria, implicată într-un mare scandal: „Interese mobiliare” (FOTO)

Marcel Romanescu a mai precizat că suma primită de la Ministerul Culturii poate fi folosită „pentru corespondenţa cu instituţiile publice centrale şi din judeţul Gorj, nu cred că putem să o folosim în alt scop”.

Marcel Romanescu a subliniat că administraţia locală a făcut demersuri pentru atragere de fonduri din alte surse, obţinând finanţare pe asistenţă tehnică pentru două proiecte care vizează reabilitarea Aleii scaunelor şi pentru grădina publică, proiecte pentru care sunt în derulare procedurile de licitaţie.