SCANDAL pe tezaurul României, aflat la ruşi. Negocierile au fost BLOCATE

Publicat: Marţi, 07 Octombrie 2014 13:30 // Actualizat: Marţi, 07 Octombrie 2014 22:51 // Sursa: romaniatv.net

Negocierile dintre autorităţile române şi Rusia pentru recuperarea Tezaurului sunt, în acest moment, blocate. Anunţul a fost făcut de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Potrivit România TV, negocierile sunt în impas mai ales din cauza conflictului din Ucraina, România având o poziţie strategică în NATO.

România nu a renunţat la recuperarea Tezaurului de la Moscova, care constă în peste 93 de tone de aur, documente importante şi titluri de valoare, însă de la Moscova vin doar răspunsuri evazive. Dezvăluirile au fost făcute de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Potrivit România TV, deşi ţara noastră a făcut numeroase demersuri pentru recuperarea Tezaurului, în contextul actual de conflict, şansele au ajuns aproape de zero.

Citeşte şi TEZAURUL României din Rusia ar fi fost vândut. Teoria istoricului Adrian Cioroianu

"Pe ruşi îi enervează de fiecare dată când românii redeschid această temă. La un moment dat o replică enervantă a lor e că, dacă ar face calculele cu toate daunele pe care le-au produs românii care au mers până în Stalingrad, ele nu suferă comparaţie cu tot tezaurul", spunea în toamna anului trecut fostul preşedinte Ion Iliescu.

Citeşte şi COMOARĂ DACICĂ, descoperită în Suceava

Din 1916, de când a fost trimis în Rusia, şi până acum, tezaurul nu ne-a mai fost înapoiat. România a reuşit să recupereze doar Cloşca cu Puii de Aur, 120 de tablouri semnate de Nicolae Grigorescu şi câteva bijuterii. De 11 ani s-au reluat negocierile cu Rusia, iar Moscova are chiar un om de afaceri român care care se ocupă de negocierile cu România.

Recuperarea tezaurului a devenit, in timp, visul fiecarui guvernator al bancii nationale."Din 1922 acest dosar se dă din mână în mână, de la guvernator la guvernator, ca un fel de talisman şi jurământ că veţi face totul pentru recuperarea tezaurului nostru de la Moscova", confirmă Mugur Isărescu.

Inclusiv Nicolae Ceauşescu s-a izbit de refuzul ferm al Rusiei cu privire la înapoierea tezaurului.

Din 2003 Comisia comună din care fac parte oficiali ai ministerului de externe şi cei ai BNR încearcă în zadar să negocieze înapoierea tezaurului. Potrivit România TV, această comisie mixtă, româno-rusă nu s-a mai întrunit de trei ani, iar în contextul actualului conflict din Ucraina ţara noastră are şanse foarte mici de a recupera acest tezaur.

Pe de altă parte, ninistrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a afirmat marţi că este o datorie de onoare a statului român să continue demersurile pentru returnarea legitimă a Tezaurului României aflat la Moscova. Ministrul Corlăţean a făcut afirmaţia în contextul evocării momentului refugiul polonez pe teritoriul României după încheierea Pactului Ribentrop-Molotov şi după invadarea Poloniei, "care a însemnat în esenţă zeci de mii de polonezi care şi-au găsit refugiul şi scăparea pe teritoriul României", precum şi punerea la adăpost, în seifurile BNR, a peste 3 tone de aur din tezaurul Poloniei care au fost returnate la sfârşitul războiului.

El a subliniat că demersul de returnare a Tezaurului trebuie continuat, indiferent de momentele "mai proaste sau mai bune" din relaţia bilaterală cu Rusia. "Şi aş vrea să spun şi azi public că este o datorie de onoare a statului român, a conducerii politice şi a Băncii Naţionale a României, să continue demersurile pentru returnarea legitimă, aşa cum este corect, a Tezaurului României de la Moscova în România, indiferent de momentele mai proaste sau mai bune pe care le trazersăm în relaţiile bilaterale româno-ruse", a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 oct 16:41
...relaţiile bilaterale româno-ruse“, a mai spus ministrul Afacerilor Externe. Source Article from http://www.romaniatv.net/scandal-pe-tazaurul-romaniei-aflat-la-rusi-negocierile-au-fost-blocate-de-conflict_175104.htmlSCANDAL pe tezaurul României, aflat la ruşi. Negocierile au fost...
07 oct 16:07
Răspunde | Votează email 0 email
vall
Rusu`? Natia asta de sacali, care n-au stiut altceva decat sa jefuiasca, sa distruga oriunde le-au ajuns hoardele, sa dea ceva inapoi ? Slaba speranta, ar trebui un altfel de context international pentru asa ceva, si mai ales un altfel de tar. Asta de acum e printre cei mai ticalosi indivizi care au stapanit Rusia
07 oct 15:04
...mai bune pe care le trazersăm în relaţiile bilaterale româno-ruse“, a mai spus ministrul Afacerilor Externe. [romaniatv.net] Comentarii...
07 oct 14:28
Răspunde | Votează email 0 email
comentator
Pentru aflarea adevarului, se poate da o cautare pe Google cu "certitudinea.ro" "Rusii vor să ni-l dea iar noi îl refuzăm".
07 oct 14:26
...Tezaurului sunt, în acest moment, blocate. Anunţul a fost făcut de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Citește mai departe…. Citeste toata stirea SCANDAL pe tezaurul României, aflat la ruşi. Negocierile au fost BLOCATE la ...
07 oct 14:07
...acest moment, blocate. Anunţul a fost făcut de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Citește mai departe… …read more ...
07 oct 14:03
...în acest moment, blocate. Anunţul a fost făcut de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8393
RON
07 Jun
noapte 16 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H