Scandal pe tema Legii Pensiilor. FMI susţine că ar trebui modificată pentru că nu sunt bani

FMI a transmis că Legea Pensiilor ar trebui să fie modificată sau măcar regândită aplicarea ei pe etape. Asta deoarece costul majorării pensiilor cu 40% în medie este unul mult prea mare pentru bugetul României.

10 nov. 2023, 22:20
Scandal pe tema Legii Pensiilor. FMI susţine că ar trebui modificată pentru că nu sunt bani
Scandal pe tema Legii Pensiilor. FMI susţine că ar trebui modificată pentru că nu sunt bani

Răsturnare de situaţie în cazul Legii Pensiilor. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a prezentat un impact bugetar mai mic decât cel estimat de Banca Mondială. Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) susțin că majorarea ar putea avea un impact de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2024, afectând astfel ținta de deficit bugetar asumată de România.

Specialiștii din cadrul FMI recomandă României să modifice noua lege a pensiilor pentru că nu există bani suficienți. Asta după ce Marcel Boloş, ministrul finanțelor, a declarat că avizul pe care l-a emis este unul negativ dacă Guvernul nu își asumă noile ținte de deficit bugetar. În replică, În replică, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că nu va impune noi taxe în 2024. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a prezentat un impact bugetar mai mic decât cel estimat de Banca Mondială.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, despre conflictul cu Marcel Boloş pe tema creşterii pensiilor: „Datoria mea este să mă lupt pentru români, dânsul este ministrul Finanţelor şi trebuie să lupte pentru a găsi fondurile necesare”

Raportul pe care FMI îl pregătește ar urma să conțină un paragraf în care s-ar sublinia faptul că proiecția prezentată nu include cheltuielile rezultate din implementarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024, și adițional 1% din PIB începând cu 2025, scrie Economedia. FMI atrage atenția că „este necesar ca această componentă a legii (care implică cheltuieli de asemenea magnitudine) să fie reconsiderată, sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată”.

În avizul emis, Ministerul Finanțelor a precizat că este necesară creșterea taxării mediului de afaceri și a populației care să aducă un impact bugetar de minim 33 de miliarde de lei, respectiv un impact bugetar minim de 1,8% din PIB începând cu anul 2025. Ministerul Finanțelor a avertizat și că, începând cu anul 2024, consecința neîncadrării pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar duce la riscul de suspendare a fondurilor care nu mai poate fi evitat iar.