Scandal și lucrări anulate după proba de Limba și literatura română de la Bacalaureat 2023. Ligia Deca anunță anchetă la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”

Elevi, părinţi şi profesori de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Bucureşti au reclamat că zeci de lucrări au fost anulate pe motiv că un cuvânt dintr-un titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor. Mai mult, există și suspiciunea că elevii ar fi aflat anumite subiecte înainte de a intra în examen.

27 iun. 2023, 12:10
Scandal și lucrări anulate după proba de Limba și literatura română de la Bacalaureat 2023. Ligia Deca anunță anchetă la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”

Este scandal după prima probă scrisă de la Bacalaureat 2023. Totul după ce a apărut suspiciunea că elevii ar fi aflat subiectele înainte de a intra în săli. O expresie primită la proba de limba și literatura română, aflată între cerințele de la primul subiect, a fost căutată de sute de ori pe internet, înainte de ora 10. Examenul a început la ora 9.00 și s-a terminat la ora 12.00.

Scandalul nu se rezumă doar la atât. Mai mulți elevi, părinți și profesori de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai” din Bucureşti au reclamat că zeci de lucrări au fost anulate dintr-un motiv bizar: un cuvânt dintr-un titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor, fapt considerat greșit de membrii comisiei. Elevii au primit apoi dreptul de a relua rezolvarea lucrărilor, însă au avut la dispoziție un timp mult mai scurt decât cel acordat inițial.

Citește și: Baremul de corectare la proba de română de la Bacalaureat 2023 a fost modificat. Anunț important pentru absolvenții de liceu care au susținut proba la română la BAC

Despre incidentul de la Colegiul Național ”Gheorghe Sincai” a vorbit și ministrul Educației, Ligia Deca.

„În dimineața aceasta am rugat inspectoratul școlar a Municipiului București să avem un inspector monitor și un inspector de management instituțional Care să monitorizeze activitatea în centrele de examen, pentru a vedea dacă se respectă întocmai prevederile regulamentului care vizează situațiile în care o lucrare poate fi anulată.

De asemenea am verificat și lucrările anulate după probele a zilei de ieri pentru a vedea câte sunt și la ce moment au fost ele anulate. Ca o precizare suplimentară, candidații care greșesc pot taia ce au greșit (…) Vom verifica și dacă în lucrările anulate există și suficient de timp pentru parcurgerea lucrările și vom lua toate măsurile ca astfel de potențiale incidente să nu se mai întâmple. Avem ancheta în desfășurare la aceste centre de examinare”, a spus Ligia Deca.

Citește și: O expresie primită de elevi la proba de Limba română de la Bacalaureat a fost căutată de aproape 800 de ori pe dexonline, înainte de începerea examenului

Ministrul Educației a ținut să precizeze că ”există posibilitatea de prelungire a timpului de examen, dar ea nu a fost utilizata”.

”Acesta este un prim semnal . dar vom analiza suplimentar să vedem totuși care este cantitatea de informație inclus în lucrările respective. Vom face toate demersurile necesare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo”, a mai spus Deca.