Scandal uriaș în coaliție. PNL acuză PSD că vrea să naționalizeze Pilonul II, chiar în ziua când Ciolacu își asumă răspunderea pentru pachetul fiscal

Un amendament la pachetul fiscal, despre care liberalii susțin că este al PSD, a creat marți scandal pe grupul intern al parlamentarilor PNL.

26 sept. 2023, 13:58
Scandal uriaș în coaliție. PNL acuză PSD că vrea să naționalizeze Pilonul II, chiar în ziua când Ciolacu își asumă răspunderea pentru pachetul fiscal

Modificarea propusă la proiectul de asumare al Guvernului privind măsurile fiscale prevede să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2. Parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL Lucian Bode că nu sunt de acord si ca nu vor vota asa ceva.

Amendamentul prevede ca angajații cu vârsta de până în 45 de ani să opteze, până la finalul lunii martie 2024, dacă mai doresc sau nu mai doresc să cotizeze la un fond de pensii private.

Pentru cei care aleg să nu completeze o anumită opțiune, banii aferenți cotizației lunare rămân la Pilonul I de pensii, adică pensiile de stat. Practic, de plătit tot se va plăti contribuție, dar nu la pensia privată ci vor fi mai mulți bani la stat pentru a acoperi cheltuielile cu pensiile.

Art. 154 alin1 – (1) Persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidențe până cel târziu la data de 31 martie 2024.

(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) și (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii.

(3) Valoarea activului personal existent în contul participanților care nu și-au exprimat opțiunea de a rămâne în fond de pensii unde figurează în evidență, până cel târziu la data de 31 martie 2024, rămâne în administrarea fondului de pensii.

Citește și: Marcel Ciolacu vine marți în Parlament pentru asumarea răspunderii pe pachetul fiscal. Explicațiile premierului

(4) Participanții la fondul de pensii care nu au exprimat opțiunea potrivit alin. (1), la îndeplinirea condițiilor legale beneficiază de drepturile prevăzute de lege corespunzător activului personal existent în cont.

(5) Registrul participanților prevăzut la art. 34 alin. (1) se actualizează de către instituția de evidență după finalizarea activităților specifice privind opțiunea prevăzută la alin. (1).

(6) După exprimarea opțiunii potrivit alin. (1), participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

O listă cu mai multe amendamente a fost postată de Lucian Bode pe grupul de Whatsapp al parlamentarilor PNL în vederea consultării. Amendamentele fiind prezentate de Bode ca propuneri făcute de către parlamentarii Coaliției.

În urma protestelor parlamentarilor PNL, Lucian Bode a anunțat că va transmite mai departe liderilor Coaliției că amendamentul nu va fi susținut de PNL.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că PSD ar retrage amendamentul respectiv. La această oră are loc o ședință a Coaliției la Guvern unde se discută pe baza amendamentelor centralizate.

Citește și: EXCLUSIV| Tudor Buzatu dezvăluiri incendiare despre amanta tatălui său. ”Este o fată modestă, un copil care lucra la noi! Nu e iubita lui, mai degrabă e așa adoptată”

Taxe duble pentru bănci, alt scandal în Coaliţie

O altă nouă prevedere se referă la taxarea băncilor, care ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025. În varianta iniţială a proiectului de asumare, impozitul pentru bănci era de 1%.
Guvernul se reuneşte marţi, de la ora 15.00, în şedinţă pentru a aproba varianta finală a proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului, cu amendamentele acceptate.

În cursul serii, de la ora 18.00, este programată şedinţa de plen reunit pentru asumarea răspunderii.