Scandal URIAŞ în fotbal. Doi preşedinţi de club din prima ligă franceză au fost ARESTAŢI

Mai mulţi foşti şi actuali şefi ai clubului francez Olympique Marseille, printre care preşedintele Vincent Labrune, au fost arestaţi pentru nereguli legate de transferul atacantului Andre-Pierre Gignac. De asemenea, într-un alt caz, al meciurilor trucate, a fost arestat preşedintele lui Caen.

18 nov. 2014, 11:48
Scandal URIAŞ în fotbal. Doi preşedinţi de club din prima ligă franceză au fost ARESTAŢI

Vincent Labrune, preşedintele lui Olympique Marseille, echipă aflată pe primul loc în campionatul Franţei, a fost arestat şi plasat în custodia poliţiei marţi dimineaţă. Predecesorul său, Jean-Claude Dassier, a fost şi el arestat la domiciliul său parizian. Dassier nu a părut cu adevărat surprins şi i-a urmat pe poliţiştii care trebuiau să-l conducă în faţa judecătorilor din Marsilia.

Actualul director general al lui OM, Philippe Perez, a fost şi el arestat, la fel ca şi Pape Diouf, preşedinte al clubului între 2004 şi 2009.

Transferul lui Gignac a fost realizat în 2010. Atunci, Dassier o conducea pe OM, iar Labrune era preşedintele Consiliului de supraveghere şi valida toate operaţiunile financiare ale grupării. Transferul lui Gignac la OM a fost negociat de club cu agentul jucătorului, Jean-Christophe Cano. Ancheta vizează repartiţia comisioanelor vărsate cu ocazia transferului, dosar în legătură cu care OM a susţinut întotdeauna că a fost de bună-credinţă.

Într-un alt dosar, preşedintele clubului francez de fotbal de primă divizie Caen a fost arestat pentru suspiciunea că a trucat un meci din sezonul trecut, când echipa evolua în eşalonul secund. Jean-Francois Fortin este printre cele nouă persoane arestate marţi dimineaţă pentru suspiciunea că a trucat meciul dintre Caen şi Nimes Olympique, permiţându-i celei din urmă echipe să se menţină în Ligue 2. Preşedintele lui Nimes, Jean-Marc Conrad, a fost şi el arestat, a confirmat o sursă din cadrul poliţiei.

Meciul respectiv s-a încheiat 1-1, pe 13 mai 2014, permiţându-i lui Nimes să se menţină în Ligue 2, în timp ce Caen şi-a asigurat practic în acea zi promovarea în elită.

Potrivit revistei France Football, şefii lui Nimes sunt suspectaţi că au aranjat mai multe partide pentru ca echipa să se menţină în Ligue 2. Ancheta poliţiei, care vizează fapte de „corupţie activă şi pasivă”, ar putea provoca un cutremur în fotbalul francez. După informaţiile deţinute de France Football, printre cei arestaţi se numără şi antrenorul divizionarei secunde Dijon, Olivier Dall’Oglio, iar tehnicianul lui Caen, Patrice Garande, va fi audiat ca martor.

Poliţiiştii au fost alertaţi de discuţiile telefonice dintre preşedintele lui Nimes, Jean-Marc Conrad, şi Serge Kasparian, acţionar al clubului. Ultimul ar fi vorbit despre intenţia sa de a aranja mai multe meciuri, ca echipa să nu retrogradeze. El ar fi oferit bani oficialilor altor echipe, pentru a facilita victoria lui Nimes. Suspiciunile anchetatorilor se îndreaptă spre mai multe meciuri: Dijon – Nimes (25 aprilie), Angers – Nimes (6 mai) şi Nimes – Caen (13 mai).