Scandalos, abuzurile poliţiştilor vor fi aproape imposibil de demonstrat. Proiectul de lege se află deja în parlament

Un proiect de lege depus în Parlament prevede că abuzurile forţelor de ordine nu mai pot fi probate prin înregistrări video si fotografii. Asta după ce mai multi politisti au fost filmati recent în timp ce snopeau în bătaie oameni care nu opuneau niciun fel de rezistenţă.

06 mai 2020, 09:40
Scandalos, abuzurile poliţiştilor vor fi aproape imposibil de demonstrat. Proiectul de lege se află deja în parlament

Patru parlamentari PSD au întocmit un proiect de lege, care prevede modificări ale statutului poliţistului, și l-au înregistrat la Senat la 28 aprilie 2020.

Printre modificările dorite de inițiatori figurează unele bune (de exemplu acordarea unor drepturi bănești polițiștilor), unele inutile (de exemplu prezumția de legalitate a acțiunilor polițiștilor) și altele de natură să îngreuneze dovedirea abuzurilor făcute de poliție, cum ar fi excluderea probelor foto și video cu care s-ar putea dovedi abuzuri ale polițiștilor. APADOR-CH a transmis deja un document către Senat și Camera Deputaților, în care solicită renunțarea la unele dintre propunerile inițiatorilor și sugerează introducerea altora noi în legea privind statutul polițiștilor. Mai multe organizații neguvernamentale s-au alăturat demersului APADOR-CH.

Citeşte şi Protest cu cap de porc şi sârmă ghimpată, faţă de amenzi. Imagini inedite în faţa Ministerului de Interne VIDEO

Este complet inexplicabilă limitarea probelor pentru răsturnarea prezumţiei de legalitate prin excluderea, printre altele, a probelor audio-video şi a fotografiilor, deşi, în practică, tocmai acestea sunt cele mai frecvente probe în astfel de situaţii. Este de notorietate că toate sesizările publice privind pretinse abuzuri ale poliţiei au fost făcute în baza unor înregistrări video.

Ar trebui prevăzut că este admis orice mijloc de probă prevăzut de lege, respectiv de cele 2 coduri de procedură: penală şi civilă. Obligarea unei persoane de a dovedi doar cu martori şi înscrisuri existenţa unor pretinse abuzuri ale poliţiei este în contradicţie evidentă și cu jurisprudenţa CEDO„, se arată într-o sesizare a APADOR-CH