Scandalos! Primul oraș din România în care primarul a propus să se revină la „școala online” pentru a face economie la facturi. Cum le fură scumpirile dreptul la educație decentă unor copii nevinovați

Decizia guvernelor de la Palatul Victoria din perioada COVID, de a trece școala în format online, s-a dovedit a fi o catastrofă. Scenariul pare că începe să se repete și în contextul crizei energetice, creată de ambițiile Bruxellesului, ce presupun închiderea centralelor pe cărbune. 

03 sept. 2022, 23:33
Scandalos! Primul oraș din România în care primarul a propus să se revină la „școala online” pentru a face economie la facturi. Cum le fură scumpirile dreptul la educație decentă unor copii nevinovați

În Bârlad, județul Vaslui, primarul din partea PNL, Dumitru Boroș, a solicitat directorilor de școli din oraș să facă economie la energie. Edilul se conformează directivelor de la Bruxelles, așa că a propus învățământul online sau hibrid, respectiv scurtarea cursurilor, ca alternative la învățământul firesc, desfășurat în format fizic.

Propunerea primarului Dumitru Boroș a provocat revoltă la nivel local. Culmea, în ciuda protestelor, penelistul continuă să rămână tare, pe poziție.

„Suntem conștienți de realitățile pe care le trăim, iar anul trecut la Bârlad am avut facturi plătite la o unitate școlară de 475.000 de lei și am zis că e bine să discutăm din timp și fiecare școală să discute în Consiliul de Administrație să vadă ce poate face fiecare.

Nu numai la școli am discutat, am discutat și cu subordonatele din Consiliul Local și din aparatul propriu al primarului, dar ca de fiecare dată, orice intenție bună este acoperită de fuga după imagini. Astăzi avem la Bârlad școli care nu mai au niciun ban din finanțarea de bază și va trebui să venim de la bugetul local, iar în oraș avem foarte multe proiecte în derulare și trebuie să asigurăm sume pentru acele proiecte, nu le putem opri”, a declarat primarul PNL.

 

Primar PNL care face lobby pentru învățământul online, aspru contestat

 

Pentru că se ține dârz, edilul local a fost contrat de un deputat PSD de Vaslui, Eduard Popică.

„Înainte de fuga după imagini despre care vorbea domnul primar, ar trebui întâi să ne gândim la faptul că educația copiilor noștri este înainte de toate. Înainte de toate aspectele pe care le sesiza domnul primar, trebuie să-i amintim că are cheltuieli cu aparatul propriu al primarului de peste 200 de miliarde de lei vechi anual. Dumnealui, când a venit în Primărie, a găsit 80 de funcționari în 2016, iar acum are 200. Numai anul acesta, în mai și iunie, cred, a angajat 50 de oameni.

Având în vedere ceea ce se întâmplă în toată lumea, eu cred că educația copiilor putea fi pusă pe primul loc. Chiar săptămâna aceasta în Consiliul Local a fost pe ordinea de zi un proiect în care domnul primar solicita 46.000 de lei vechi pentru a pune niște camere video la o grădiniță, chiar cea mai mică grădiniță din Bârlad. Noi nu trebuie să ne întoarcem din nou în timp și să ne readucem aminte că pe vremea răposatului unora dintre noi chiar le înghețau mâinile, dar nici nu trebuie să lăsăm deoparte faptul că avem o expertiză în ceea ce privește școala online.

Cu toții am văzut efectele negative care au dus la pregătirea copiilor noștri pe pe timpul pandemiei și ce a însemnat pentru o întreagă generație această școală online. Atenție, lăsând la o parte greșelile de ortografie care sunt în acea adresă, orice om care știe cât de cât limba română poate vedea acolo care sunt recomandările acestei adrese către unitățile de de învățământ și cum consideră de altfel Primăria Municipiului Bârlad să facă economie din banii care sunt gestionați. Sunt trei aspecte acolo (în adresă) care sunt recomandate, în speță scurtarea orelor sub 45 de de minute, trecerea în două schimburi și chiar, în ultimul rând, s-ar ajunge chiar și la pregătirea copiilor într-un mediu online”, a transmis PSD-istul, pentru Digi24.