Scandalul cărnii de cal: Miniştri europeni au propus etichetarea la origine a cărnii

Miniştri europeni au pledat, în cadrul reuniunii UE, pentru etichetarea la origine a cărnii utilizată în produsele semipreparate, în contextul scandalului privind carnea de cal.

13 feb. 2013, 18:18
Scandalul cărnii de cal: Miniştri europeni au propus etichetarea la origine a cărnii

Dorim să evoluăm spre o reglementare europeană care să prevadă etichetarea cărnii la origine„, a declaratBenoît Hamon, ministrul francez pentru Protecţia consumatorului, potrivit Mediafax.

Aş vrea ca etichetarea să fie cât mai precisă„, a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.

Ministrul britanic al Alimentaţiei, Owen Paterson, îndeamnă UE să acţioneze „rapid” în cazul scandalului cărnii de cal. „Este necesară o soluţie rapidă”, a declarat Paterson la reuniunea de la Bruxelles.

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.

Marţi au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.