Scandalul concertului din 22 decembrie ia amploare. Vunk şi Andra au anunţat că renunţă la recitaluri

Grupul Vunk şi Andra sunt printrev cei care au anunţat vineri că renunţă la recitalul din cadrul evenimentului „30 de ani de libertate”, contestat de mai multe grupuri civice care îl consideră o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.

20 dec. 2019, 19:23
Scandalul concertului din 22 decembrie ia amploare. Vunk şi Andra au anunţat că renunţă la recitaluri

„Duminică, 22 decembrie, Vunk ar fi trebuit să cânte în Piaţa «George Enescu», la evenimentul «30 de ani de libertate», concert pe care îl consideram un omagiu adus victimelor Revoluţiei din ’89. În urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi în ultimele ore, am constatat că scopul acestuia e mai puţin clar decât credeam noi. Anunţăm pe această cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revoluţiei Române”, a anunţat grupul Vunk.

Totodată, surse din staff-ul Andrei au anunţat că şi aceasta a renunţat la a mai concerta în cadrul evenimentului „30 de ani de libertate”.

Grupurile civice Asociaţia 21 Decembrie 1989, Freedom House. Forum Apulum, #REZISTENŢA, Geeks For Democracy, Iniţiativa România şi Corupţia Ucide au cerut anularea evenimentului, au solicitat artiştilor anunţaţi – printre care trupele Vunk şi Holograf, Andra, Ştefania Rareş, dar şi Silvia Chifiriuc, soţia lui Petre Roman – să îşi anuleze participarea şi Senatului să îi demită pe Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu de la conducerea Institutului.

Organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate„, explică semnatarii comunicatului.