SCANDALUL cu Ungaria. Aurescu: Ridicarea de garduri care să delimiteze Europa, un gest mai degrabă AUTIST

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat sâmbătă, după consultările cu omologul său olandez Bert Koenders, că trebuie găsite soluții durabile pentru problema migrației, oficialul român afirmând că ridicarea de garduri care să separe Europa este "un gest mai degrabă autist și inacceptabil".

19 sept. 2015, 18:16
SCANDALUL cu Ungaria. Aurescu: Ridicarea de garduri care să delimiteze Europa, un gest mai degrabă AUTIST

„În ce privește migrația am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE care să abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales să încercăm să găsim soluții durabile pentru gestionarea la sursă în statele de origine a problemei migrației pentru că este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen și nu doar simptomele pe care le vedem astăzi în Europa. I-am spus domnului ministru că, în opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze ‘Europa civilizată’ de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil, în afara spiritului european. În schimb, România este frontiera externă a UE și a NATO și avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte”, a afirmat Bogdan  Aurescu.

CITEŞTE ŞI SCANDAL diplomatic între România şi Ungaria. Ministru ungar, ATAC DUR la Ponta: „Şi-a PIERDUT autocontrolul”

La rândul său, șeful diplomației olandeze a spus că în contextul crizei refugiaților „este important ca toate țările din Europa să colaboreze și să discute despre ce este de făcut”.

„Trebuie să abordăm problema de la rădăcină, când am avut reuniunea cu miniștrilor afacerilor de interne, se vorbea despre o componentă foarte importantă care se va discuta la summitul de miercuri. Care sunt originile aceste crize, nu numai conflicul din Siria, ci și sprijinul acordat refugiaților în Libia, cooperarea pe care o avem cu Turcia? (…) Trebuie să dăm dovadă de solidaritate în Europa, toată lumea trebuie să colaboreze. Este o încercare din care nu poate ieși nicio țară dacă acționează singură.(…) Este un test pentru Europa. Cu toții avem probleme diferite, dar trebuie să rezolvăm această problemă împreună„, a afirmat Bert Koenders, aflat într-o vizită la București.

CITEŞTE ŞI CRIZA IMIGRANŢILOR. MAI desfăşoară un EXERCIŢIU la graniţa cu Serbia. Unde s-a oprit GARDUL ungurilor

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, anunţa săptămâna trecură că Ungaria a decis pregătirea de planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu România, în contextul crizei imigranţilor.

„Măsura este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România”, a explicat şeful diplomaţiei ungare, citat de MTI.

„Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România”, a explicat Szijjarto.