Scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Ministerul Sănătăţii a publicat lista dezinfectanţilor retraşi din spitale

Ministerul Sănătăţii a publicat lista dezinfectanţilor retraşi de la utilizare din spitale. Ioana Mihăilă a cerut Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii să solicite direcţiilor de sănătate publică să precizeze cantităţile de dezinfectanţi de mâini şi de suprafeţe retrase din unităţile sanitare pentru perioada martie 2020 - mai 2021.

08 iun. 2021, 13:54
Scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Ministerul Sănătăţii a publicat lista dezinfectanţilor retraşi din spitale
Ministerul Sănătăţii a publicat lista dezinfectanţilor retraşi de la utilizare din spitale

Ministerul Sănătăţii a publicat, marţi, lista dezinfectanţilor retraşi de la utilizare din spitale. Potrivit Inspecţiei Sanitare de Stat, inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri.

Lista dezinfectanţilor retraşi din spitalele din România

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, 45 de litri de dezinfectanţi au fost retraşi de la utilizare de  la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău. Este vorba de Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero – produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 şi etichetare greşită.

De asemenea, alţi 200 de litri au fost retraşi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău. Este vorba de Dezinfectant Efekt Bactisept, care nu are arie de aplicare în unităţi sanitare.

„Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare: Apesin Handactive F Germania, Pliwa Decontamed Austria, Desogen Aero România – jud. Ilfov, Dezifectant Efekt Bactsept România – jud. Bacău”, a transmis Ministerul Sănătăţii, potrivit comunicatului transmis marţi.

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Ilfov au retras de la utilizare 1,2 litri de produs biocid Incidin Liquid (producător Germania), pentru deficienţe de etichetare, de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”.

Citeşte şi Ministerul Sănătății, reacție în scandalul dezinfectanților diluați: „Au fost aplicate 185 de sancțiuni”

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamţ au retras de la utilizare 2,5 litri de produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară), de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. „Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecţie în tuneluri”, potrivit MS.

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 de litri de produs biocid Bioxeco 5S, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, pentru că eticheta nu era tradusă în limba română şi nu avea toate elementele de identificate impuse de legislaţia naţională.

„Din cantitatea totală de 24.144 litri şi 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retraşi de la utilizare din unităţi sanitare (1.7%). Produse biocide cu autorizaţie temporară emise de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: Desogen Aero şi Dezifectant Efekt Bactisept. Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Naţională pentru Produse Biocide”, arată MS, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Reamintim că în urma unei incestigaţii făcute de jurnaliştii din Sibiu s-a descoperit că aproape jumătate din substanțele biocide, cumpărate aleatoriu și testate oficial, au conținut substanță activă diluată sau chiar zero.

Citeşte şi Cât durează efectul dezinfectantului pentru mâini. Ce se întâmplă dacă ai mâinile foarte murdare

 


loading...
Partenerii noștri