Scandalul închisorilor CIA. Un deţinut spune că a fost torturat în centre din România şi Polonia

România este din nou acuzată că a găzduit centre secrete de detenţie ale CIA. De data aceasta, acuzaţia vine de la avocata unui deţinut care pretinde că a fost torturat într-o închisoare de pe teritoriul ţării noastre. Avocata a fost audiată în Parlamentul European şi îşi bazează argumentaţia pe un raport al Senatului american.

14 oct. 2015, 09:50
Scandalul închisorilor CIA. Un deţinut spune că a fost torturat în centre din România şi Polonia

Avocata Amrit Singh îl reprezintă pe Hussein Al Nashiri, care afirmă că ar fi fost torturat în închisori secrete din Polonia şi România, ţări care astfel ar fi violat Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, potrivit TVR.

Citeşte şi SUA ELIBEREAZĂ 6.000 de deţinuţi din închisorile federale

Autorităţile române au continuat să nege că ar fi găzduit un centrul secret de detenţie al CIA şi această negare este din ce în ce mai inacceptabilă în lumina deciziei Curţii Europene în cazul Poloniei şi a raportului Senatului american. Trebuie ca cineva să plăteasaă pentru că a găzduit închisori ale CIA„, a declarat avocata.

În România a existat o anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni, care a stabilit că nu au existat închisori CIA pe teritoriul ţării. Subiectul a redevenit de actualitate în luna septembrie, când o misiune de documentare a comisiei LIBE s-a deplasat la Bucureşti. De asemenea, fostul preşedinte Ion Iliescu ar fi fost audiat în urmă cu aproape două luni la Parchetul general, într-un dosar legat de închisorile CIA. Europarlamentarii români au reacţionat diferit la audierea de marţi.

Citeşte şi Comisia LIBE, vizită în România pe tema închisorilor CIA. Ciamba: Nu sunt probe privind astfel de centre


loading...
Partenerii noștri