Scandalul „Panama Papers” scoate la iveală legăturile dintre secretarul de stat Gabriel Biriş şi Mossack Fonseca

Dezvăluirile publicate recent la nivel mondial şi cunoscute sub numele de "Panama papers" au transformat compania Mossack Fonseca într-una celebră global. Casa de avocatură panameză care înfiinţează companii în jurisdicţii off shore şi oferă servicii asociate este bănuită că, de fapt, înlesneşte inclusiv activităţi infracţionale prin serviciile sale.  Mossack Fonseca a colaborat în România cu o casă de avocatură care a furnizat un secretar de stat în funcţie. Este vorba de casa de avocatură Biriş Goran.

07 apr. 2016, 17:50
Scandalul „Panama Papers” scoate la iveală legăturile dintre secretarul de stat Gabriel Biriş şi Mossack Fonseca

Gabriel Biriş, este secretar de stat în Ministerul de Finanţe şi unul din puţinii demnitari din România care a declarat oficial că deţine o companie off shore.

Public, nu există nici o informaţie că Biriș Goran, casa de avocatură, ar avea vreo legătură cu foarte cunoscuta peste noapte Mossack Fonseca. Un proces de insolvenţă de la Târgu Mureș, însă, scoate la iveală o poveste aparent încurcată cu creanţe, o firmă off shore și avocaţi, poveste care face legătura directă între Biriș Goran și Mossack Fonseca, potrivit linx.crji.org.

Procesul (Dosar nr.68/1371/2012/a1) are loc la Tribunalul Specializat Mureș și are ca obiect insolvenţa unei societăţi comerciale din Târgu Mureș, Mark Prodholz SRL. Până aici, banal. Prima informaţie interesantă este că unul din creditorii Mark Prodholz SRL este o companie off shore: Simber Industries LTD, cu sediul în Akara, BLDG, 24 De Castro Street, Road Town, Tortola British Virgin Islands. Cum o fi ajuns o companie dintr-o jurisdicţie off shore să se judece pe o creanţă cu un SRL din Târgu Mureș? Secretul stă în acţionariatul SRL-ului și în reprezentantul companiei din Virginele Britanice.

Citeşte şi: Dragu, despre „Panama Papers”: Unele dintre numele de acolo se găsesc în diferitele operaţiuni conduse de ANAF

Simber Industries LTD cere 5,7 milioane de lei de la Mark Prodholz SRL

Care este miza procesului pentru Simber Industries LTD? Peste un milion de euro, o creanţă pe care compania off shore susţine că o are de încasat de la Mark Prodholz SRL, dar pe care administratorul judiciar al SRL-ului, Adriana Tatiana Suciu, o contestă. Ceea ce veţi citi mai jos sunt extrase din „Buletinul procedurilor de insolvenţă” (BPI), o publicaţie oficială a Oficiului Naţional al registrului Comerţului în care sunt publicate informaţii despre procesele de insolvenţă ale companiilor. Conform BPI nr. 20811 din 3 decembrie 2015, „Pe rol se află pronunţarea asupra contestaţiilor formulate de creditorul contestator SIMBER INDUSTRIES LTD, societatea debitoare Mark Prod Holz SRL la tabelul preliminar al creanţelor întocmit de fostul administrator judiciar

Casa de avocatură Biriș Goran lucrează pentru Simber Industries LTD

Același număr din „Buletinul procedurilor de insolvenţă” arată și punctul de vedere al administratorului judiciar al Mark Prodholz SRL: „În apărare, administratorul judiciar al debitorului, CABINET INDIVIDUAL SUCIU ADRIANA TATIANA, a depus la dosar note scrise (f. 9), prin care a solicitat respingerea contestaţiei. În motivare, administratorul judiciar al debitorului a arătat următoarele:

În urma deschiderii procedurii insolvenţei, s-a procedat Ia notificarea creditorilor, potrivit listei pusă Ia dispoziţie de societatea debitoare. Deoarece în cazul societăţii comerciale SIMBER INDUSTRIES LTD erau indicate trei adrese, s-a transmis notificarea la toate adresele indicate, respectiv la sediul social al firmei din Insulele Virgine Britanice, la biroul din Geneva – Elveţia, prin care s-a formulat cererea, şi la domiciliul ales în România, respectiv la SCPA Biriş – Goran. (…) SCPA Biriş-Goran a răspuns solicitării noastre, prin adresele nr. 218 şi 219/05.04.2012, conducându-ne două acte, traduse, din care reiese că firma SIMBER INDUSTRIES LTD ar fi fost înregistrată în Insulele Britanice Virgine în anul 2000, sub numărul 358767, iar în anul 2005 această firmă funcţiona în condiţii normale, administratorii societăţii fiind Doamnele Yvette Rogers şi Darlene Bayne”.

Biriș Goran, partenerii din România ai Mossack Fonseca

În continuare, administratorul judiciar Adriana Tatiana Suciu aduce în instanţă proba directă că avocaţii de la Biriș Goran din România colaborau în mod cât se poate de direct cu cei de la Mossack Fonseca. Iată pasajul relevant din argumentaţia Adrianei Tatiana Suciu: „De reţinut este faptul că cele două documente au fost emise de firma MOSSACK FONSECA & CO (BVI) LTD, firmă care, potrivit informaţiilor cuprinse pe site-ul acesteia, se ocupă cu înfiinţarea societăţilor comerciale pe teritoriul Insulelor Britanice Virgine (anexa 4). Deci nu au fost emise de către Registrul comerţului sau autoritatea fiscală, competente în ceea ce priveşte furnizarea unor informaţii despre agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza lor de activitate. (…)”

Colaborarea dintre Biriș Goran și Mossack Fonseca a continuat, conform administratorului judiciar Adriana Tatiana Suciu. Aceasta a cerut și alte documente ale Simber Industries SRL, reclamând că, de fapt, la sediul din Geneva invocat de Biriș Goran nu există, oficial, nici o companie.

Citeşte mai mult aici

Reacţia lui Biriş

„Să clarificăm câteva chestiuni în legatură cu „ştirea” conform căreia firma de avocatură pe care am înfințat-o în urmă cu 10 ani împreună cu înca 3 prieteni ar fi partenera consultanților panamezi care sunt în centrul scandalului recent (Mosack Fonseca):

NU a existat niciodată o relație de business între mine sau Biriş Goran şi această firmă. Nicidecum să fim parteneri!

Pentru transparență, Biriş Goran a asistat întradevăr o companie a cărei nume este menționat în aceste „dezvăluiri” într-un litigiu comercial în România, fără a avea însă o legatura cu Mosack Fonseca („Simber”, despre care se zice ca ar fi fost înființată de MF). Posibil să mai fie şi altele…

Să mai zic câteva lucruri:
– în 2008 am fost printre primii care a vorbit public despre evaziune ca amenințare la siguranța națională. A fost introdusă în lista de amenințări în 2010;
– am fost primul (şi până acum, din câte ştiu, singurul) specialist din privat care a vorbit şi a scris public despre nevoia de a avea un set de reguli (CFC rules) care ar fi obligat rezidenții români să declare în Romania deținerile în „paradisuri fiscale”;
– am fost primul care a vorbit (în 2012!) despre nevoia de a şti cine este UBO (Ultimate Beneficial Owner – beneficiarul final) al companiilor înregistrate în Romania cu asociați din paradisuri fiscale şi, mai ales, de introducerea de politici de tipul celor aplicate de banci (KYC – cunoaşteți clientul) la acordarea codurilor de TVA. Formularul 088 a fost introdus de-abia în 2015…

In ianuarie, am susținut, la Bruxelles, taxarea inversă! Măsură care pur şi simplu ar elimina cauza principală a fraudei: coexistența a două regimuri de TVA (plăți fracționate + taxare inversă). Ieri eram la Praga, într-o vizită la A.N.A.F.-ul ceh pentru a înțelege cum ei au introdus într-un timp scurt două sisteme informatice care eficientizează controlul în timp real, atât al colectarii de TVA în retail, cat şi, mai ales, în B2B. Iar asta în timp ce la noi s-a batut ani de zile pasul pe loc! Chiar şi mai rau, în numele luptei împotriva evaziunii au fost nenorocite companii româneşti oneste…

Tot eu am vorbit despre evaziune ca despre un cancer care ne afecteaza pe toti. Sper să putem face acum ce nu s-a făcut până acum”, scrie oficialul pe Facebook.