SCANDALUL reţetelor false, la Hunedoara. Zeci de medici şi farmacişti, ridicaţi de procurorii DIICOT

Publicat: Vineri, 05 Aprilie 2013 09:43 // Actualizat: Vineri, 05 Aprilie 2013 12:42 // Sursa: RTV.net

Procurorii şi poliţiştii fac, vineri, percheziţii în Hunedoara şi Timiş, la medici şi farmacişti acuzaţi că au eliberat sute de reţete false pentru medicamente, în special oncologice, apoi le-au decontat la CAS Hunedoara prin societăţi care deţin farmacii, încasând ilegal 3,3 milioane de lei. 35 de persoane urmează să fie audiate de procurori în acest caz.

Foto: botosaninecenzurat.ro

Anchetatorii au descins la locuinţele membrilor unui grup infracţional organizat suspectat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic. Totodată, poliţiştii şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism fac percheziţii la patru farmacii şi două cabinete medicale din judeţele Hunedoara, Timiş şi Sibiu.

La finalul percheziţiilor, 35 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 - 2012, doi medici de la Spitalul Judeţean Hunedoara - Secţia oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante, substanţe cu valori mari, pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice aflaţi în tratament, au precizat procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.

"Reţetele au fost predate liderilor grupării şi depuse ulterior pentru decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei", potrivit DIICOT.

Medicii care eliberau reţetele primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani, în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă ce urma să fie decontată.

Pentru a ascunde provenienţa sumelor de bani încasate ilegal prin decontarea reţetelor false, membrii grupării le-au înregistrat ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor pe care le deţineau. De asemenea, membrii grupării au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop, potrivit anchetatorilor.

"Aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva. Pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile şi actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului", au mai precizat procurorii DIICOT.

Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11 milioane de lei, susţin procurorii DIICOT.

Poliţia Română a precizat că, pe parcursul anchetei, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice.

Totodată, în această cauză este cercetată şi o altă persoană, pentru sprijinirea grupului infracţional, fiind suspectată că a primit 10.000 - 15.000 de euro de la un membru al grupării, asigurându-l că are influenţă la conducerea Gărzii Financiare şi că poate influenţa rezultatul verificărilor, potrivit Poliţiei Române.

Prejudiciul creat de membrii grupării infracţionale a fost estimat până în prezent la aproximativ trei milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei reprezintă înşelăciunea la casa de asigurări de sănătate, 1,4 milioane de lei - delapidare şi 140.000 de lei spălare de bani, au mai arătat poliţiştii.

Cercetările vor fi extinse şi cu privire la alte persoane şi societăţi comerciale implicate, existând indicii că prejudiciul total depăşeşte 11 milioane de lei.

Gruparea a fost destructurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Hunedoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 apr 15:26
...Adam, Mihai Mitoşeru, Răzvan Ciobanu, Mara Bănică sau Ioana Tufar. Vineri dimineaţă au avut loc 23 de percheziţii la medici şi la un Spitalul de Arşi din Capitală. Doctorii sunt acuzaţi că au luat mită pentru operatii estetice ilegale, care s-au desfăşurat în spital....
05 apr 19:20
Răspunde | Votează email 0 email
IONEL
farmaciile din Bucuresti au alt regim sunt scutite de greseli. Trebuie mare grija cum sunt calculate si eliberate medicamentele de Cancer sau de Oncologie. Ce vina au bietii pacienti ca s-au imbolnavit.
Mai exista si alte probleme ca trebuie asigurate salariile si locul de manca pt fiecare om deci nu poti sa risti tot timpul stai cu grija cate retete au venit cate sunt eliberate numai sa nu avem probleme cu sefii sau cu cei dela casa.
05 apr 17:05
...beneficiarii decontărilor făcute de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pe baza unor reţete false. Procurorii şi poliţiştii au efectuat, vineri, percheziţii în Hunedoara şi Timiş, la medici şi farmacişti acuzaţi că au eliberat sute de reţete false...
05 apr 12:53
...a convorbirilor sale telefonice. Astfel, grefiera riscă să fie pusă sub acuzare pentru favorizarea infractorului. Procurorii şi poliţiştii au efectuat, vineri, percheziţii în Hunedoara şi Timiş, la medici şi farmacişti acuzaţi că au eliberat sute de reţete false...
1
EUR
4.8297
RON
31 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H