Scandalul româno-iranian ia amploare. Procuratura de la Teheran a trimis scrisoare la Bucureşti, ambasadorul iranian, convocat la MAE

Publicat: Luni, 22 Iunie 2020 21:59 // Actualizat: Luni, 22 Iunie 2020 21:59 // Sursa: romaniatv.net

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, i-a trimis astăzi o scrisoare procurorului general al României, Gabriela Scutea, prin care îi aduce aminte de responsabilităţile şi angajamentele internaţionale ale României în aflarea şi descoperirea adevărului judiciar şi prin care cere să ancheteze în mod serios şi cuprinzător cazul morţii lui Gholamreza Mansouri, relatează presacurata.ro.

"România trebuie să dea curs acestei probleme rapid şi serios", scrie procurorul general al Iranului, în scrisoarea transmisă şi agenţiei de presă IRNA. Procurorul general al Republicii Islamice Iran îi aminteşte Gabrielei Scutea de responsabilităţile României în lupta anticorupţie, îi descrie pe scurt cazul Mansouri şi îi aminteşte că respectivul cadavru al lui Gholamreza Mansouri a fost descoperit la Bucureşti.

Mohammad Jafar Montazeri vorbeşte în scrisoarea către Scutea de respectarea convenţiilor ONU şi extrădarea în ţara de origine a persoanelor suspectate de fapte de corupţie, lucru pe care România nu l-a respectat. "În ceea ce privește importanţa cazului și descoperirea adevărului, vă rugăm să cereţi ca cauza morții să fie investigată într-o manieră serioasă și cuprinzătoare, luând în considerare responsabilitatea autorităților judiciare relevante și a poliției naționale și a poliției internaționale în ceea ce privește protejarea și supravegherea acuzatului. Dacă vreo altă persoană sau alte persoane au fost implicate în această problemă, ar trebui să fie identificate și urmărite penal, iar un raport complet despre subiectul urmăririi penale și incidentul care a dus la moartea lui Gholamreza Mansouri ar trebui să fie pregătit și trimis la mine prin reprezentantul Republicii Islamice Iran la Bucureşti", arată procurorul general al Iranului în scrisoarea către Gabriela Scutea.

În acelaşi timp, ambasadorul Republicii Islamice Iran la București, Morteza Aboutalebi, a fost convocat la sediul MAE pentru a discuta despre cazul lui Gholam Reza Mansouri, decedat în București, la 19 iunie 2020, informează MAE.

Cu acest prilej, MAE a transmis șefului misiunii diplomatice iraniene la București că speța cetățeanului iranian face obiectul unei anchete în desfășurare, urmând ca rezultatul acesteia să fie comunicat părții iraniene pe canale oficiale, imediat după finalizare. În acest context, MAE român a exprimat surprinderea față de comunicatul de presă emis de MAE iranian la 21 iunie a.c., precum și față de declarațiile unor oficiali de la Teheran cu privire la elemente care fac obiectul anchetei în curs menționate.

Totodată, MAE a evidențiat deschiderea constantă a autorităților române de a răspunde solicitărilor autorităților iraniene cu privire la cazul cetățeanului iranian amintit anterior.

Gholamreza Mansouri, un fost magistrat iranian, a murit vineri după ce a căzut de la etaj dintr-un hotel din Bucureşti. Bărbatul avea 52 de ani şi se afla sub control judiciar în evidenţa Secţiei 1 de Poliţie. El aştepta decizia magistraţilor în privinţa extrădării, fiind acuzat de corupţie în Teheran. Potrivit unor surse apropiate anchetei, iranianul era acuzat de luare de mită de 500.000 euro, dar şi de încarcerarea unor jurnalişti independenţi. Curtea de Apel Bucureşti l-a pus în libertate şi l-a plasat sub control judiciar, o decizie în privinţa extrădării a fost programată pe 10 iulie.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cazut de la etaj iranian mort romania scandal iran romania
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8351
RON
03 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H