Scandalul ucrainean: se prefigurează un vot practic sigur de inculpare a lui Donald Trump

Ancheta cu privire la scandalul ucrainean intră într-o nouă fază, după maratonul audierilor publice şocante, şi se prefigurează un vot practic sigur de inculpare ("impeachment") a lui Donald Trump, însă o destituire este mai puţin probabilă, relatează AFP.
Iulian Tudor
23 nov. 2019, 12:55
Scandalul ucrainean: se prefigurează un vot practic sigur de inculpare a lui Donald Trump

Înaintea lui Donald Trump, doar trei preşedinţi ai Statelor Unite au făcut obiectul unei proceduri de destituire, însă niciunul dintre ei nu a fost demis.

Comisiile Camerei însărcinate cu ancheta au audiat aproximativ 15 martori în secretul uşilor închise, iar apoi, din nou, pe 12 dintre ei, în audieri transmise integral la televiziune. Aceste depoziţii urmează să fie folosite ca bază de către Comisia Informaţiilor în vederea redactării concluziilor.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi refuză să prezinte un calendar. Obiectivul său este să avanseze rapid, deoarece 2020 va fi marcat de campania în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, în care Donald Trump candidează la al doilea mandat. Acest raport ar putea, astfel, să fie întocmit rapid, până la 2 decembrie, potrivit presei americane.

Pe baza acestui raport şi altor documente, Comisia Afacerilor Judiciare din Camera Reprezentanţilor,  urmează să stabilească articolele inculpării lui Donald Trump. Constituţia americană prevede destituirea în caz de ”trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte majore”.

Democraţii l-au acuzat în mod public pe preşedinte de ”corupţie”,  de ”abuz de putere” şi că, refuzând să coopereze în ancheta Camerei, el a obstrucţionat buna funcţionare a Congresului – „contempt of Congress” – şi a justiţiei, două capete de acuzare folosite împotriva preşedintelui Richard Nixon în 1974.

Comisia Judiciară urmează să organizeze noi audieri publice, dar de această dată preşedintele va putea fi reprezentat de către un avocat care va avea dreptul să interogheze martorii şi să prezinte elemente. Membrii republicani vor putea, de asemenea, teoretic, să convoace alţi martori, însă doar cu acordul Comisiei, majoritar democrată.

Citeşte şi Donald Trump nu mai are bani. Casa Albă promulgă un compromis bugetar pentru a evita paralizia administraţiei americane

Trump denunţă un scandal, în timp ce preşedintele democrat al Comisiei, Jerry Nadler, afirmă că s-a procedat la fel în „impeachment”-urile lui Richard Nixon şi democratului Bill Clinton în 1998.

Comisia Judiciară urmează apoi să transmită capetele de acuzare Camerei, pentru ca aceasta să le aprobe sau respingă, în sesiune plenară – acesta este „impeachment”-ul.

Întrucât deţin 233 din cele 435 de mandate, democraţii vor vota cu siguranţă în favoarea inculpării lui Donald Trump. Acest vot ar putea să aibă loc la sfârşitul anului. Cazul se va muta apoi în Senat, majoritar republican – 53 de mandate din 100,  care urmează să organizeze procesul lui Donald Trump, sub spervizarea preşedintelui Curţii Supreme.

În urma dezbaterilor, senatorii urmează să se pronunţe asupra fiecărui articol. Este necesară o majoritate de două treimi în vederea condamnării, caz în care destituirea este automată şi fără apel. Altfel, preşedintele este achitat.

Procesul ar putea să aibă loc în ianuarie, chiar înaintea primului vot crucial în alegerile primare democrate, la 3 februarie, în Iowa. Procesul lui Bill Clintin a durat cinci săptămâni, în 1999 şi el a fost achitat.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria apasă pedala și declanșează un război cu România. Transilvania e prioritatea sa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce