Scânteia care ar putea declanşa războiul. Trei soldaţi au murit după explozia unei bombe la graniţa Turcia-Siria

Focarele de tensiune din estul Europei s-ar putea amplifica prin escaladarea neînţelegrilor dintre Turcia şi Siria.

08 ian. 2022, 23:58
Scânteia care ar putea declanşa războiul. Trei soldaţi au murit după explozia unei bombe la graniţa Turcia-Siria

Trei soldaţi turci au fost ucişi sâmbătă în Turcia, când o bombă a explodat la frontiera cu Siria, a anunţat Ministerul turc al Apărării, notează AFP.

Potrivit ministerului, cei trei militari şi-au pierdut viaţa în oraşul Akcakale, din provincia Sanliurfa, din cauza exploziei unei bombe artizanale „plasate acolo de terorişti”, fără alte detalii.

Mesajul președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, către poporul kazah: „Teroriștii continuă să folosească arme împotriva cetățenilor. Am dat ordin armatei să deschidă foc fără somație”
De cealaltă parte a frontierei se află oraşul sirian Tal Abyad, controlat de forţele turce şi de recruţi sirieni pro-turci din octombrie 2019, când Ankara a lansat o ofensivă împotriva unei miliţii kurde.

Deşi ministerul nu a numit nicio organizaţie, este posibil să se fi referit la rebeli kurzi.

Ankara a lansat numeroase operaţiuni în Turcia, Irak şi Siria împotriva rebelilor kurzi care sunt membri ori au legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Poarta Iadului” s-ar putea închide. Cum vrea liderul Turkmenistanului să stingă focul care arde de cinci decenii: „Pierdem resurse naturale valoroase”
PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Ankara şi aliaţii săi occidentali, conduce din 1984 o insurecţie împotriva statului turc.

În nordul Siriei, Turcia a desfăşurat ofensive împotriva Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), o miliţie kurdă, în 2016, 2018 şi 2019.

Pentru Ankara, YPG este o ramură „teroristă” a PKK, chiar dacă această miliţie a jucat un rol-cheie în operaţiunile americane împotriva grupării jihadiste Stat Islamic în Siria.

Lovituri israeliene în sudul Siriei (oficial)

Armata israeliană a anunţat miercuri seara că a efectuat lovituri într-un sector din sudul Siriei considerat de statul evreu ca „al doilea front” al operaţiunilor Hezbollahului libanez, notează AFP.

„Recent, în cursul unor activităţi ale armatei pe Platoul Golan, soldaţii au identificat suspecţi în apropierea unei poziţii militare şi au tras în direcţia lor din tancuri. Suspecţii s-au retras apoi pe teritoriul sirian”, a indicat armata într-un scurt mesaj în ebraică.

Israelul a cucerit în 1967 şi a anexat o parte a Platoului Golan sirian, o regiune strategică care se învecinează şi cu Libanul şi patrulată de soldaţii săi.

Potrivit agenţiei de presă siriene SANA, elicoptere israeliene au deschis focul şi în direcţia pădurilor din apropierea satului sirian al-Hurriyah, situat în sectorul Quneitra, la frontiera cu Platoul Golan ocupat de Israel.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a raportat la rândul său incendii şi o „prezenţă intensă” a elicopterelor israeliene în acest sector, fără să menţioneze, totuşi, vreo victimă.