Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL

Începând din aprilie, retragerea din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro semnalează o etapă majoră în procesul de modernizare a sistemului monetar european, reflectând eforturile de a întări securitatea și de a combate falsificarea.
Filip Stan
25 apr. 2025, 17:31
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL

Începând cu luna aprilie, bancnotele de 20 și 50 de euro în formatul actual vor fi treptat retrase din circulație. “Aproximativ 554 000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în 2024. Probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este redusă, întrucât numărul bancnotelor contrafăcute este foarte mic în raport cu bancnotele euro autentice aflate în circulație. În anul 2024, au fost detectate 18 bancnote contrafăcute la 1 000 000 de bancnote autentice aflate în circulație, nivel foarte scăzut comparativ cu nivelurile înregistrate după lansarea euro”, arată Banca Centrală Europeană (BCE) într-o informare.

Bancnota care nu va mai putea fi retrasă de la niciun bancomat din 2026. Ce trebuie să facă românii care o au în portofel

“Deși ponderea este foarte mică, numărul efectiv de bancnote contrafăcute a crescut comparativ cu ultimii ani, când a fost deosebit de scăzut ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, numărul de bancnote contrafăcute rămâne inferior celui consemnat în anii premergători pandemiei”, spune BCE.

“Cupiurile de 20 EUR și 50 EUR au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri, reprezentând împreună peste 75% din total. 97,8% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro, în timp ce 1,3% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și 0,9% din alte regiuni ale lumii”, arată BCE.

“Publicul nu trebuie să fie îngrijorat cu privire la contrafacerea de monedă, dar ar trebui să dea în continuare dovadă de vigilență. Majoritatea bancnotelor contrafăcute sunt ușor de detectat, întrucât fie nu conțin deloc elemente de siguranță, fie prezintă doar imitații foarte slabe calitativ ale elementelor existente. Bancnotele pot fi verificate utilizând metoda simplă „atinge, privește, înclină” descrisă pe pagina noastră web dedicată elementelor de siguranță sau pe website-urile băncilor centrale naționale din zona euro. Eurosistemul sprijină, de asemenea, agenții profesioniști care operează cu numerar, asigurându-se că aparatele de sortare și procesare a bancnotelor testate cu succes pot identifica în mod precis bancnotele contrafăcute și permit retragerea acestora din circulație”, mai informează BCE

Aveți bancnote de 50 de euro acasă? Precizările Băncii Centrale Europene despre riscul de a fi retrasă

Instituția arată și ce trebuie să faceți dacă aveți bănuiala că ați primit o bancnota falsă.

 

“Dacă primiți o bancnotă suspectă, comparați-o cu una despre care știți că este autentică, așezându-le una lângă alta. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, contactați organele de poliție sau, în funcție de practica națională, banca centrală națională din țara dumneavoastră ori banca dumneavoastră comercială sau de retail. Eurosistemul sprijină în mod activ organele de aplicare a legii în activitatea lor de combatere a contrafacerii de monedă”, spune BCE.

Bancnotele viitorului
Noua tematică „Cultura europeană” va aduce pe fața bancnotelor figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de imagini ce evocă locuri și activități culturale cu impact continental.

De cealaltă parte, tema inspirată din natură propune o conexiune vizuală cu biodiversitatea Europei, ilustrând păsări și râuri care unesc, dincolo de frontiere, peisajul natural al continentului.

În acest an, BCE va deschide un concurs dedicat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Participanții vor propune concepte vizuale, care vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public. Astfel, viitorul aspect al bancnotelor va fi decis deopotrivă de expertiză și de preferințele cetățenilor europeni.

După selecția finală, Consiliul Director al BCE va aproba modelele câștigătoare. Noile bancnote vor fi lansate oficial în 2026, reprezentând o combinație între modernitate, sustenabilitate vizuală și simbolism european. Ele vor înlocui treptat vechile modele, marcând o nouă etapă în istoria monedei unice.

Banca Centrală Europeană, responsabilă de politica monetară a statelor care folosesc moneda euro, are ca obiectiv central păstrarea stabilității prețurilor. Pentru a atinge acest scop, BCE acționează astfel încât inflația să rămână la un nivel redus, constant și ușor de anticipat — o condiție esențială pentru ca tu să-ți poți gestiona eficient veniturile, economiile și planurile financiare pe termen lung.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici