Scenarii după legislativele din Italia: Niciun partid nu va obţine o majoritate absolută

Publicat: Luni, 05 Martie 2018 10:09 // Actualizat: Luni, 05 Martie 2018 10:09 // Sursa: romaniatv.net

Italienii au votat cu dreapta şi forţe antisistem duminică, însă fără să rezulte o majoritate clară, potrivit datelor disponibile, ceea ce sugerează mai multe scenarii, potrivit unor experţi.

Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti) ar urma să obţină cel mai mare număr de mandate în Camera Deputaţilor, însă niciun partid sau alianţă nu va obţine o majoritate absolută în Cameră, potrivit unei proiecţii difuzate de postul public RAI.

Mişcarea fondată în 2009 poate obţine între 216 şi 236 din cele 630 de mandate din Cameră, potrivit acestei proiecţii, difuzate în cursul nopţii de duminică spre luni.

Partidele din coaliţia de dreapta/extremă dreapta din jurul partidului Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi ar urma să obţină împreună între 248 şi 268 de mandate - dintre care între 122 şi 132 Liga (extrema dreaptă) şi între 94 şi 127 Forza Italia. Coaliţia condusă de Partidul Democrat (PD, centru-stânga, la putere), ar urma să obţină între 107 şi 127 de mandate.

Presa anticipează câteva scenarii posibile:

Victoria coaliţiei Dreapta -Extremă -dreapta

Presa anticipează câteva scenarii posibile. ”Este puţin probabil ca unul dintre aceşti trei pretendenţi să reuşească să obţină o majoritate absolută, dar există unul, unul dingur, care ar putea să reuşească. Dreapta”, declara recent Roberto D'Alimonte, directorul departamentului de ştiinţe politice de la Universitatea Luiss din Roma.

Coaliţia este formată din patru partide, între care Forza Italia (FI, centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini, care sunt angajate totodată într-o competiţie internă.

Această coaliţie se află pe primul loc cu aproximativ 37% din voturile exprimate - Liga (16,7%) devansează FI (14%) - potrivit ultimei proiecţii RAI.

În cazul în care aceste date se confirmă, coaliţia nu va avea o majoritate parlamentară pentru a guverna, însă principalul ei lider va fi Matteo Salvini, cu condiţia ca Berlusconi să-şi respecte promisiunea şi să i se alinieze.

Citeşte şi Alegeri în Italia. O femeie a protestat topless faţă de Berlusconi, numindu-l "expirat"

O mare coaliţie

Bruxellesul miza pe o ”mare alianţă” - după modelul german - între FI şi PD, însă datele actuale nu permit ca ea să fie avută în vedere.

Potrivit estimărilor diverselor institute de sondare şi presei, PD şi FI rămân împreună mult departe de o majoritate parlamentară. Şi mai rău, chiar dacă reuşesc să convingă alte partide eurofile şi nu antisistem, ele rămân tot departe de majoritate.

Coaliţie antisistem

Altă coaliţie ipotetică, dezminţită de cei vizaţi cu vigoare, ar putea, din contră, să-i reunească pe ”euroscepticii” din Ligă şi M5S.

Această coaliţie ipotetică provoacă surdori reci la Bruxelles, dar este singura alianţă care ar dispune de suficienţi aleşi pentru a avea o majoritate parlamentară stabilă, chiar dacă ea riscă să se confrunte cu o opoziţie puternică în interiorul ambelor formaţiuni.

Potrivit unor proiecţii, Liga şi M5S ar obţine 355 de mandate în Camera Deputaţilor - în care majoritatea este de 316 mandate - şi 168 în Senat - unde majoritatea este de 158 de mandate.

Fără majoritate parlamentară

Dacă nu se conturează nicio majoritate, preşedintele Republicii Sergio Mattarella ar urma să lase în funcţie actualul Guvern al lui Paolo Gentiloni, de centru-stânga, care nu are nevoie să ceară un vot de încredere de la noul Parlament pentru a gestiona afacerile curente - până la convocarea unor noi alegeri.

Însă procedura are nevoie de timp. Cele două Camere se vor reuni prima oară pe 23 martie, pentru a-şi alege preşedinţii. Abia după aceea va deschide Mattarella consultări.

Acest lucru nu surprinde o Italie care a trăit în incertitudine - 60 de guverne au văzut lumina zilei de la începutul Republicii, în 1946.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8737
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H