SCENARIILE lui Lăzăroiu: Năstase ar putea candida la Preşedinţie în 2014. REPLICA lui Bolcaş

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine că Adrian Năstase ar putea candida la Preşedinţie în 2014. Lăzăroiu invocă două scenarii care i-ar permite fostului premier să intre în cursa pentru Cotroceni, însă avocatul Lucian Bolcaş spune că sfătuitorul lui Băsescu se referă la nişte "date fanteziste".

18 apr. 2013, 09:28
SCENARIILE lui Lăzăroiu: Năstase ar putea candida la Preşedinţie în 2014. REPLICA lui Bolcaş

Sebastian Lăzăroiu scrie, pe Facebook, că Adrian Năstase ar putea fi un candidat la funcţia de Preşedinte în 2014 în două situaţii.

„Dacă ar fi alegeri prezidenţiale anticipate până la întâi iulie 2014 cand îi intră în vigoare interdicţia de a candida (acum nu o are. mă intreb de ce o fi minţit aseară în emisiunea lui Gâdea?). În cazul în care şi ajunge preşedinte se poate „auto-graţia” fără nici o problemă. Dacă Parlamentul ar da o lege de graţiere colectivă ar şterge şi interdicţia lui Năstase de a candida după iulie 2014, adică la termen„, scrie consilierul prezidenţial, care adaugă:

Voiculescu a pus deja ochii pe Năstase, dezamăgit de Ponta şi Antonescu. Plus că e singurul „erou” rămas în curtea lui.

În replică, avocatul  Lucian Bolcaş spune că Sebastian Lăzăroiu se referă la nişte „date fanteziste”.

„Îmi face impresia că sunt persoane care se tem îngrozitor de revenirea lui Adrian Năstase în perimetrul vieţii politice. În ceea ce priveşte candidatura, dl Lăzăroiu s-a referit la nişte date fanteziste. Ne aflăm în prezenţa unei condamnări cu executare de 2 ani, s-a dispus eliberarea condiţionată. Conform Codului Penal, pedeapsa se consideră executată dacă până la încheierea duratei ei nu se mai săvărşeşte nici o infracţiune, iar pedeapsa complementară începe să fie executată în momentul în care pedeapsa principala a fost executată. În aceste condiţii, la alegerile prezidenţiale normale, dl Adrian Năstase, în acest moment, nu poate candida„, a spus Bolcaş la România TV.

La rândul său, senatorul PSD Toni Greblă a declarat că analizele lui Sebastian Lărăzoiu sunt „absolut fanteziste„. „Explicaţia juridică oferită de dl Bolcaş este îndestulătoare”, a precizat Greblă.

CITEŞTE ŞI Năstase nu vrea funcţii: Citând din Vanghelie, Adrian Năstase e deja instituţie. Vezi ce PLANURI are

Potrivit sentinţei primite în „Trofeul Calităţii” în iunie 2012, lui Adrian Năstase i s-a interzis pe o durată de doi ani de la executarea pedepsei cu închisoare o serie de drepturi, ca o pedeapsă complementară.

„Adrian Năstase este considerat în continuare în executarea pedepsei până la data de 20 iunie 2014. De la terminarea pedepsei propriu-zise, din iunie 2014, încă doi ani nu are dreptul de a vota sau a face parte din organe ale statului care presupun exercitarea unei funcţii publice„, declara recent pentru RTV.NET Ion Cazacu, avocatul lui Năstase.

Potrivit avocatului, până în 2016, Năstase nu are dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.