Schimb de cadouri între Seul şi Phenian: mandarine şi ciuperci de pin

Coreea de Sud a trimis în Nord 200 de tone de mandarine, după ce Phenianul a livrat ciuperci de pin - un ultim gest de reconciliere întrei cei doi vecini, a anunţat luni Seulul, care vrea să se apropie de Nordul înarmat cu bomba atomică, dar care vrea, ca aliat al Statelor Unite, să menţină presiunea atât timp cât nord-coreenii nu se ”denuclearizează”.

12 nov. 2018, 10:43
Schimb de cadouri între Seul şi Phenian: mandarine şi ciuperci de pin

Mandarinele – o raritate în Coreea de Nord – au fost transportate la Phenian de pe insula de sud Jeju, unde au fost produse, cu patru zboruri, ultimul prevăzut luni după-amiaza (ora locală). Fructele au fost livrate în urma trimiterii în Sud a două tone de ciuperci de pin de către liderul nord-coreean Kim Jong Un, în cursul summitului său cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în septembrie, a anunşat preşedinţia sud-coreeană.

Ciupercile de pin sunt o delicatesă reputată în prevenirea bolilor cardiace şi diabetului şi reprezintă un export-cheie al Nordului către China. Acestea au fost trimise familiilor sud-coreene despărţite de rudele lor care trăiesc în Nord. Încărcătura valorează între 400 şi 500 de milioane de woni (312.000-390.000 de euro), potrivit news.ro.

Opoziţia a criticat schimbul de cadouri. ”Această măsură este contrară atmosferei care prevalează în prezent în comunitatea internaţională”, a declarat Song Hee-kyung, din cadrul Partidului Libertate Coreea. ”Sud-coreenii s-au săturat până peste cap de măsuri sentimentale”.

Moon suţine de mult timp un dialog cu Nordul. El s-a întâlnit cu liderul nord-coreean în trei rânduri anul acesta. Însă destinderea în curs în peninsulă este tot mai criticată de către unii care denunţă lipsa unor progrese în negocierile dintre Washington şi Phenian în privinţa ”denuclearizării”, potrivit news.ro.

Citeşte şi Phenianul ameninţă SUA că ar putea relua politica de nuclearizare. Ce condiţie pune

Nordul a cerut săptămâna trecută amânarea unei întâlniri între şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi mâna dreaptă a lui Kim Jong-un Kim Yong Chol. Niciun motiv nu a fost avanat, însă Phenianul cere ca sancţiunile care i-au fost impuse din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise să fie relaxate. Statele Unite vor o ”denuclearizare” a Coreei de Nord înaintea oricărei ridicări a unor sancţiuni economice.

Pe de altă parte, reluarea la scară mică a exerciţiilor sud-coreeano-americane încalcă un acord recent vizând o diminuare a tensiunilor în peninsula coreeană, denunţă luni presa nord-coreeană de stat, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Aproximativ 500 de puşcaşi marini americani şi sud-coreeni au început săptămâna trecută să efectueze exerciţii militare care se află între cele suspendate pe termen nedefinit în iunie, în contextul în care Seulul şi Washingtonul încearcă să se apropie de Phenian.