Schimb de focuri într-un tribunal din Moscova. Patru morţi. Agresorii sunt criminali în serie pe autostradă

Patru persoane care erau judecate într-o instanță din Moscova au fost ucise marți într-un schimb de focuri de armă care a izbucnit în clădirea tribunalului, a anunțat avocata apărării, Diana Tatosova, transmite Reuters.

01 aug. 2017, 13:12

Tatosova a declarat telefonic pentru Reuters că anchetatorul-șef i-a transmis că patru dintre cele 11 persoane pe care ea le reprezenta în instanță au fost ucise în acest incident. Potrivit însă publicaţiei rt.com, ar fi vorba doar despre trei morţi şi mai mulţi răniţi.

Agresorii făceau parte dintr-o reţea criminală şi ar fi încercat să fugă din incinta tribunalului în timpul procesului, iar atunci a început schimbul de focuri între poliţişti şi bandţii care încercaseră să sustragă armele poliţiştilor.

Agenția de presă rusă TASS a relatat că violențele au izbucnit după ce unii dintre acuzați au încercat să sustragă armele ofițerilor care asigurau securitatea în sala de judecată și să ia mai mulți ostatici.

Purtătoarea de cuvânt Tatiana Petrova a confirmat incidentul şi a precizat că doi ofiţeri de poliţie au fost răniţi de bandiţi în schimbul de focuri.

Svetlana Petrenko, purtător de cuvânt în cadrul Comitetului pentru Investigaţii a informat că unul dintre suspecţi ar fi încercat să înjunghie un ofiţer care se afla în lift. Ofiţerul a  reuşit să confişte arma albă a infractorului şi a cerut ajutoare de la Garda Naţională, scrie TASS.

Natalia Osipova, şefa Serviciului de Presă din cadrul tribunalului, a confirmat atacul, dar nu a dat amănunte despre cele întâmplate. Cu puţin timp înainte, Osipova transmisese agenţiilor de presă confirmarea incidentului. Cel puţin 20 de focuri de armă s-au auzit în timpul atacului, a declarat, la rândul său, porcurorul Sofia Rubaskaia pentru RIA Novosti.

Criminali în serie pe autostradă

Osipova a precizat în schimb numele bandei de criminali care se autointitulează „GTA gang”, după numele unui joc video violent. Este vorba despre o bandă de criminali în serie care acţionează pe autostradă, în afara Moscovei şi numai în timpul nopţii. 

Bandiţii aleg locuri mai întunecate de pe autostradă şi plasează pe şosea benzi cu capcană din cuie, care perforează cauciucurile. Când o maşină trece peste o astfel de capcană cu ţepi de metal reuşeşte să mai meargă doar câtva zeci de metri, apoi se opreşte.

După ce maşina a oprit, atunci apar indivizi care se îndreaptă spre vehicul şi scot o armă cu calibru de 9 milimetri cu care îl împuşcă mortal pe şofer, fără ca acesta să îşi dea seama ce i se întâmplă. Bandiţii nu cer şi nu fură nimic din maşină sau de la victimă.

Membrii bandei se autointitulează „Grand Theft Auto Gang” („Marea Bandă a Hoţilor Auto”, în traducere aproximativă).

O serie de astfel de crime a băgat spaima în oamenii care merg pe autostrăzile din apropierea Moscovei. Primul caz a fost semnalat în luna mai, când un cuplu de bătrâni a fost ucis în acest fel, iar de atunci încoace, banda a adunat la „activ” 14 crime de acest gen. Raza de acţiune a criominalilor este de maximum 50 de kilometri pe şoselele din jurul Moscovei.