Schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi din Ucraina

Autoritățile ucrainene și separatiștii proruși au făcut joi schimb de prizonieri, operațiune prevăzută în acordurile de pace de la Minsk pentru reglementarea situației din estul Ucrainei. 

29 oct. 2015, 16:01
Schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi din Ucraina

Schimbul a 11 combatanți rebeli contra a 8 soldați și un civil ucraineni a avut loc pe un pod, pe teritoriu neutru, lângă orașul Sciastie, aflat sub controlul armatei ucrainene, în prezența unor reprezentanți ai Crucii Roșii. O parte dintre soldații ucraineni purtau uniforme militare, alții erau îmbrăcați în civil.

Schimbul tuturor prizonierilor de război, după formula ‘toți în schimbul a toți’, este prevăzut de acordurile de pace de la Minsk, semnate în februarie prin mediere franco-germană. Potrivit părților beligerante, ambele tabere au în continuare prizonieri ai părții adverse, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Pericolul rusesc: Ucraina nu are altă alternativă decât aderarea la NATO

De partea ucraineană, 148 de persoane, dintre care 59 de civili, sunt în continuare reținuți de separatiști, iar 800 de persoane sunt date dispărute, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (USB).

La rândul lor, autoritățile republicii separatiste Donețk afirmă că autoritățile ucrainene țin prizonieri 1.220 de ‘cetățeni’ ai acestei republici autoproclamate, dintre care 458 de combatanți.

Cealaltă republică autoproclamată, Lugansk, susține că 1.200 de ‘cetățeni’ de-ai săi sunt prizonieri de război.