Schimb dur de replici între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu, după ce scriitorul a anunțat că s-a vaccinat anti-Covid

Olivia Steer și scriitorul Mircea Cărtărescu au avut un schimb de replici nu tocmai prietenos pe rețelele sociale.

21 ian. 2021, 16:39
Schimb dur de replici între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu, după ce scriitorul a anunțat că s-a vaccinat anti-Covid

Scrierea corectă a cuvântului „dragă” la dativ feminin singular a făcut-o pe Olivia Steer să-l acuze pe Mircea Cărtărescu, scriitor și profesor universitar, că nu știe să scrie în limba română și că, cu toate acestea, își permite să își sfătuiască cititorii să se vaccineze.

„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin – singular pentru „draga” este „dragei” și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat „dragii”, când se referă la Ioana Pîrvulescu.

Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește cu înțelepciune, cum să gafă … aaa … facem ca el!”, a scris Olivia Steer pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp a venit și replica lui Mircea Cărtărescu, care a asigurat-o pe soția lui Andi Moisescu că în zeci de ani de activitate a învățat să folosească dicționarul atunci când nu e sigur de ceva și că varianta pe care a folosit-o este cea corectă. Totodată, scriitorul punctează faptul că nu înțelege legătura dintre limba română și vaccinarea, de care a amintit ea.

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privinta subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la „dragă” e „dragii” și nu „dragei”.

Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate.

Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”, i-a răspuns Mircea Cărtărescu.

De la ce a pornit scandalul

Totul a început după ce Mircea Cărtărescu i-a anunțat pe urmăritorii săi de pe Facebook că s-a vaccinat anti-Covid și i-a îndemnat și pe ei să facă la fel. Acest lucru pare să o fi deranjat foarte tare pe Olivia Steer, care ani de zile s-a arătat împotriva vaccinării, susținându-și teoriile la fiecare apariție publică.

„M-am vaccinat anti-Covid și sfătuiesc pe toată lumea s-o facă. E o mare șansă să fim printre primii în lume, vaccinul să fie de la cele mai credibile firme și gratuit. Să refuzi, căzut în mare, acest colac de salvare mi se pare absurd”, a scris profesorul.