Schimbare importantă! Milioane de români trebuie să ştie asta! Ce se întâmplă cu declaraţia unică pentru persoanele fizice

Schimbări importante anunţate de Ministerul Finanţelor privind declaraţia unică pentru persoanele fizice. Ce se întâmplă cu ea.

15 aug. 2019, 10:07
Schimbare importantă! Milioane de români trebuie să ştie asta! Ce se întâmplă cu declaraţia unică pentru persoanele fizice

Ministerul Finanțelor vine cu o propunere ca termenul anual pentru depunerea declarației unice să fie stabilit mai spre finele primăverii, nu la începutul acesteia, conform unui proiect de OG inițiat miercuri. În esență, termenul actual de 15 martie este considerat nerealist de către fiscaliștii din România – așa cum s-a și dovedit, de fapt, chiar în acest an –, astfel că este propusă ca dată-limită 25 mai.

Astfel, termenul anual de depunere ar urma să fie stabilit pentru data de 25 mai, în condițiile în care acesta este stabilit actualmente pentru 15 martie. Asta ar însemna exact o revenire la vechiul termen al declarației anuale de venit (fostul formular 200), care a fost înlocuită în 2018 de declarația unică.

„Termenul de 15 martie al anului următor celui de realizare a venitului nu este un termen realist în care contribuabilul poate obține toate documentele necesare în vederea conformării cu această obligație. Considerăm că termenul anterior oferea contribuabilului timpul necesar în vederea colectării informațiilor și îndepinirii obligațiilor aferente”, au precizat reprezentanții CCF.

Declarația unică pentru persoanele fizice a fost introdusă în legislație în primăvara anului 2018 și aceasta a înlocuit mai multe formulare, printre care 200 (declarația anuală de venit) și 600 (declarația referitoare la contribuțiile sociale). Deoarece Guvernul a finalizat mecanismul declarației unice destul de târziu, aceasta a putut fi depusă până la 31 iulie 2018.

2019 a fost primul an în care s-a stabilit că termenul-limită de depunere este 15 martie, însă acesta a fost prelungit până la 31 iulie din cauza marilor probleme pe care le-a avut Fiscul constant cu serverele site-ului propriu. La asta s-a adăugat și faptul că a fost primul an în care declarația unică s-a depus exclusiv online, însă și aici a existat o răzgândire pe ultima sută de metri.

Declarația unică se depune atât pentru a definitiva veniturile obținute în anul anterior de activitate, cât și pentru a estima veniturile din anul curent de activitate, în vederea achitării impozitului pe venit și a contribuțiilor de pensii și sănătate. Formularul se depune, printre altele, pentru veniturile independente obținute ca persoană fizică autorizată, dar și pentru veniturile din chirii, din dividende sau din drepturi de autor.