SCHIMBARE MAJORĂ în Sectorul 5 din Capitală. Ce se va întâmpla cu gunoiul de pe străzi

Sectorul 5 este singurul din Capitală care nu are serviciu propriu de salubrizare şi deszăpezire, colectarea deşeurilor de la populaţie, precum şi ridicarea gunoiului de pe străzi, şi degajarea zăpezii fiind făcute de o firmă privată, plătită de Primăria Capitalei din banii tuturor bucureştenilor. Situaţia s-ar putea schimba însă începând din luna septembrie, după ce serviciul de salubrizare ar urma să fie preluat de administraţia locală, după cum a declarat primarul Daniel Florea, într-un interviu acordat RomaniaTV.net. 

05 aug. 2016, 07:59
SCHIMBARE MAJORĂ în Sectorul 5 din Capitală. Ce se va întâmpla cu gunoiul de pe străzi

În prezent, pentru prestarea serviciului de salubrizare în Sectorul 5, Primăria Capitalei plăteşte lunar din bugetul municipalităţii suma de 2,5 milioane lei. 

„Este un efort financiar pentru noi, dar am putea prioritiza cheltuielile şi ne vom descurca. Avem zone întinse pline de gunoi în Sectorul 5 şi lucrul acesta trebuie să înceteze”, a declarat primarul Daniel Florea într-un interviu acordat RomaniaTV.net

Conform sursei citate, începând de luna viitoare, serviciul de salubrizare al Sectorului 5 ar urma să fie preluat de administraţia locală care va plăti şi costurile aferente.

„Realist, cred că de la 1 septembrie vom avea noi serviciul de salubrizare în subordine. Preiau contractul de la Primăria Capitalei cu tot cu operatorul existent (n.r. – compania Romprest). Acum facem documentaţia”, a specificat edilul Daniel Florea. 

De altfel, încă de la prima întâlnire dintre primarul general al Capitalei, Gabriela Firea şi primarii de sector, după alegerile locale din iunie, edilul şef a precizat că a găsit disponibilitatea necesară din partea primarului Sectorului 5 pentru a prelua acest serviciu. Cât timp a fost primar în Sectorul 5, fostul edil Marian Vanghelie a motivat ani la rând că bugetul local nu îi permite să contracteze un serviciu de salubrizare în sector, din lipsă de bani. 

„În ceea ce priveşte Sectorul 5 – după cum ştiţi este singurul sector pentru care salubrizarea se realiza de către Primăria Capitalei – domnul primar Florea (n.r. – Daniel Florea) a declarat că îşi va prioritiza bugetul astfel încât acest serviciu să se întoarcă la Sectorul 5. De asemenea, am stabilit împreună să ne asociem, conform legii, pentru a construi cel puţin o creşă şi o grădiniţă”, a anunţat primarul general, Gabriela Firea, după instalarea în funcţie, la prima întâlnire cu cei şase primari de sector din Capitală. 

Citeşte şi ADIO POMANĂ în Sectorul 5. Cât vor plăti bucureştenii pentru serviciul de salubrizare

Recent, Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică un proiect privind iniţierea unui studiu de oportunitate pentru stabilirea soluţiilor de delegare a serviciului de salubrizare.

Conform documentului, municipalitatea intenţiona să delege activităţile de salubrizare stradală, salubrizare menajeră şi serviciul de iarnă (deszăpezire) unei firme private, în următorii opt ani, servicii pentru care locuitorii din Sectorul 5 ar trebui să plătească un tarif care să varieze între 6,38 lei/persoană/lună în primul an şi 9,47 lei/lună/persoană în ultimul an de contract, adică în anul 2024. 

120 milioane euro pentru salubrizarea Sectorului 5 în următorii opt ani

Contractul de delegare a serviciului de salubrizare în Sectorul 5 ar urma să fie încheiat pe o perioadă de opt ani (2017-2024), valoarea totală a acestuia fiind în sumă de 541.869.144 lei fără TVA (aprox. 120 milioane euro). Firma privată căreia îi va fi încredinţat serviciul de salubrizare, în urma unei licitaţii publice deschise, va plăti o redevenţă anuală de numai 53.580 lei. 

DOCUMENTUL privind oportunitatea delegării serviciului de salubrizare în Sectorul 5 poate fi consultat, integral, AICI.