Schimbare majoră în supermarketuri. Fără dulciuri și alimente nesănătoase la casa de marcat

România se află pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă, iar procentul copiilor cu diabet de tip 2 este în creșterea alarmantă, se spune în Expunerea de motive a proiectului de lege.

11 oct. 2023, 14:28
Schimbare majoră în supermarketuri. Fără dulciuri și alimente nesănătoase la casa de marcat

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede apariția în supermarketuri a caselor de marcat dedicate familiilor cu copii minori, fără dulciuri și alimente nesănătoase expuse. Legea va merge la promulgare, iar după publicarea în Monitorul Oficial trebuie pusă în practică.

România importă alimente, băuturi şi tutun de 1 miliard de euro pe lună

În luna septembrie, Parlamentul a adoptat o propunere legislativă, care acordă prioritate femeilor însărcinate şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani la casele de marcat şi la ghişeele din cadrul instituţiilor publice, arată comunicatul de presă al UDMR.

Propunerea legislativă elaborată de UDMR şi votată, miercuri, de Camera Deputaţilor completează această prevedere şi oferă familiilor posibilitatea de a alege o casă de marcat separată din hipermarketuri, în cazul în care nu doresc ca dulciurile şi băuturile răcoritoare să fie aşezate pe rafturile de lângă casele de marcat.

23L233EM

Conform proiectului adoptat de parlamentari, în fiecare supermarket și hipermarket trebuie să existe „casă de marcat dedicată doar familiilor însoțite de copil/copii minori, amplasată la ieșirea din magazin, la care este interzisă comercializarea alimentelor care nu corespund alimentației sănătoase și care nu sunt recomandate preșcolarilor, școlarilor, copiilor și adolescenților conform Ordinului ministrului sănătății publice nr.1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți”

Supermagazinul este definit ca având o suprafață de 1.000 m² și 2.500 m² și are drept caracteristici „autoservirea și plata mărfurilor la casele de marcat amplasate la ieșire”.

Kaufland retrage de la vânzare un desert consumat de copii: „Pot exista bucăţi mici de plastic”

Hipermagazinul are, potrivit legii, suprafața de peste 2.500 m² și are drept caracteristici „prezența tuturor raioanelor, inclusiv a celor cu vânzători, case de marcat amplasate la ieșirea din fluxul de autoservire, sector de alimentație publică reprezentat prin una sau mai multe săli de consumație, amplasarea în zonele periferice ale orașului, în centrele comerciale ori în parcurile comerciale”.

„Scopul propunerii legislative este de a proteja copiii de expunerea la dulciuri şi la alimente nesănătoase plasate pe rafturile din apropierea caselor de marcat, evitând, astfel, situaţiile în care copiii vor să li se cumpere astfel de produse. Orice părinte cu copii mici ştie cât de dificil este să le explici acestora că nu pot consuma cantităţi excesive de dulciuri. În 2019 am iniţiat această propunere legislativă, iar astăzi a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, a declarat Benkő Erika, iniţiatorul proiectului de lege şi fost deputat UDMR din judeţul Covasna, conform sursei citate.

Conform statisticilor, în România, 25% dintre copii se confruntă cu obezitatea infantilă, adică un copil din patru suferă de probleme de greutate. Obezitatea la copii şi efectele sale asupra sănătăţii sunt subiecte mult disputate de experţii în sănătate, aceasta putând duce la diminuarea încrederii în sine, atunci când copilul devine adult, şi la experienţe sociale discriminatorii. Mai mult decât atât, obezitatea la copii duce la apariţia unor boli, cum ar fi diabetul sau creşterea tensiunii arteriale.

23L233LP

„UDMR tratează cu prioritate viaţa de zi cu zi a familiilor, iar propunerea legislativă face parte din acest plan de acţiune. Adesea, părinţii se confruntă cu multe provocări în timpul activităţilor lor zilnice, inclusiv la cumpărături. Comercianţii folosesc toate mijloacele de marketing pentru a-şi promova produsele, iar deseori copiii sunt publicul ţintă. Scopul nostru este să creştem familii şi copii sănătoşi în această ţară”, a explicat şi Csép Éva-Andrea, deputat UDMR din judeţul Mureş, co-iniţiatorul proiectului de lege.

Proiectul de lege adoptat anterior, care acordă prioritate femeilor însărcinate şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani la casele de marcat şi la ghişeele din cadrul instituţiilor publice, aşteaptă promulgarea pentru a intra în vigoare.