Schimbare majora în USA. Generalul Nakasone, înlocuit cu Generalul Haugh

Joe Biden l-a ales pe un general al US Air Force (Forţele Aeriene ale SUA) să fie următorul șef al US Cyber Command (Comandamentul Cyber al SUA) și al National Security Agency (Agenția de Securitate Națională). Preşedintele SUA l-a nominalizat pe generalul locotenent Timothy Haugh, în prezent comandant adjunct al US Cyber Command la Fort Meade, Maryland.

23 dec. 2023, 12:02
Schimbare majora în USA. Generalul Nakasone, înlocuit cu Generalul Haugh
Schimbare majora în USA. Generalul Nakasone, înlocuit cu Generalul Haugh

Schimbare majora în USA. Alegerea lui Joe Biden va fi trimisă Senatului, care trebuie să aprobe nominalizarea. Dacă va fi confirmat, generalul Timothy Haugh îl va înlocui pe generalul Paul Nakasone, care a servit ca șef al NSA și al US Cyber Command din mai 2018.

Timothy Haugh va fi primul general al US Air Force care conduce NSA de la generalul locotenent Michael Hayden, care a condus agenția între 1999 și 2005, și primul general al Forțelor Aeriene care ocupă rolul dublu de a conduce și US Cyber Command începând din 2010.

Dave Deptula, general locotenent în retragere din US Air Force și decan al Institutului Mitchell pentru Studii Aerospatiale, a declarat pentru military.com că numirea lui Timothy Haugh este remarcabilă deoarece multe poziții de conducere de top sunt dominate de servicii precum US Army, US Navy şi US Marine Corps.

„Timp de două decenii, am avut o conducere a Pentagonului, din perspectiva militară, care a fost dominată de serviciile de pe suprafață. Dacă privești asta în ansamblu, era cazul pentru o astfel de mutare”, a spus Dave Deptula.

Dave Deptula a lăudat, de asemenea, experiența anterioară a lui Timothy Haugh și a spus că, dacă va fi confirmat, acesta va duce inițiativele lui Paul Nakasone la următorul nivel.

Cariera de peste 30 de ani a lui Timothy Haugh în US Air Force a început în 1991 când a fost învestit în funcție prin programul ROTC la Universitatea Lehigh din Pennsylvania. Rolurile sale anterioare de conducere includ funcția de comandant al Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Wing la Joint Base Langley-Eustis Virginia, comandant al Cyberspace Operations Group la Joint Base San Antonio-Lackland, Texas, și director de informații la US Cyber Command.

US Cyber Command este o unitate unificată care se concentrează pe protejarea rețelelor Departamentului Apărării, precum și apărarea împotriva atacurilor cibernetice din partea dușmanilor străini. NSA (Agenția de Securitate Națională) are sarcina de a colecta informații din întreaga lume. Nici US Cyber Command, nici NSA nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind nominalizarea lui Timothy Haugh.

Confirmarea lui Timothy Haugh ar putea dura ceva timp în Senat, în special în condițiile în care senatorul Tommy Tuberville își menține blocarea de luni de zile asupra a sute de nominalizări militare.

Nominalizarea lui Timothy Haugh vine într-un moment în care US Aur Force este supusă unei atenții intense după arestarea unui membru al Air National Guardsman, acuzat că a scurs informații clasificate și sensibile online.

US Air Force efectuează o anchetă internă privind modul în care Jack Teixeira a obținut informațiile sensibile, care includeau fotografii ale numeroaselor documente de apărare clasificate referitoare la operațiunile în războiul din Ucraina, precum și la eforturile de supraveghere ale SUA în întreaga lume, susțin oficialii federali.

De asemenea, nominalizarea vine și în contextul în care alți oficiali din US Air Force sunt luați în considerare pentru poziții de conducere de top.

Generalul Charles „CQ” Brown este văzut de marea majoritate a specialiştilor ca principalul candidat și probabilul nominalizat al lui Joe Biden pentru a-l înlocui pe generalul Mark Milley în calitate de următorul președinte al Joint Chiefs of Staff (Statul Major Interarme). În august, generalul locotenent al US Air Force Pat Ryder a fost ales să servească în calitate de secretar de presă al Departamentului Apărării după ce a fost directorul afacerilor publice al secretariatului US Air Force.