Schimbare radicală în procedura de Brexit: Marea Britanie cere o amânare până în 30 iunie

Theresa May îi solicită Uniunii Europene o extindere a perioadei de ieşire a Marii Britanii până în data de 30 iunie,  în loc de data de de 12 aprilie, după ce nicio variantă de ieşire a Marii Britanii din UE nu a dat rezultate clare.

05 apr. 2019, 09:01
Schimbare radicală în procedura de Brexit: Marea Britanie cere o amânare până în 30 iunie

Iniţial, Marea Britanie urma să iasă din Uniunea Europeană în data de 12 aprilie. Dar nu a fost găsită între timp nicio soluţie convenabilă în acest sens, parlamentarii neaprobând nicio propunere.

May a spus că, dacă parlamentarii britanici vor ajunge la un acord de retragere la timp, Regatul Unit ar fi în măsură să iasă din Uniunea Europeană înainte de alegerile pentru Parlamentul European,  în data de 23 mai, potrivit bbc.com. 

Ea a declarat ulterior că Marea Britanie se va pregăti să prezinte candidaţii la aceste alegeri, în cazul în care nu se va ajunge la un acord până atunci.

Între timp, i s-a oferit un scurt răgaz, până în 12 aprilie – data la care Regatul Unit trebuie să spună dacă este pregătit să participe la alegerile din Parlamentul European sau data de 22 mai, dacă deputaţii britanici votează pentru aprobarea acordului de retragere din UE. Acesta a fost supus la vot de trei ori până în prezent.

May a mai spus că dacă negocierile cu partidele, cu participarea laburiştilor, nu ar putea să „stabilească un „un consens unificat” în Parlamentul britanic, deputaţii vor fi invitaţi să voteze o serie de opţiuni pe care Guvernul „se pregăteşte să le respecte”. 

Premierul britanic  propus o prelungire a procesului de Brexit până în 30 iunie.