Schimbări climatice în Europa: Vom avea tot mai multe ploi puternice şi valuri de căldură

Publicat: Marţi, 03 Decembrie 2013 09:25 // Actualizat: Marţi, 03 Decembrie 2013 09:25 // Sursa: romaniatv.net

În contextul încălzirii climatice, Europa va înregistra în următoarele decenii tot mai multe episoade de ploi puternice, perioade de secetă şi valuri de căldură, arată simulări de o precizie fără precedent ale căror rezultate au fost difuzate luni.

Foto: Maxppp

Temperatura globală a continentului european va creşte cu 1-5 grade C până la sfârşitul secolului, încălzirea fiind mai rapidă în Europa de Sud vara şi în Nord şi Est iarna, potrivit celor circa o sută de simulări desfăşurate de trei ani în cadrul proiectului Euro-Cordex, scrie Mediafax.Studiul, desfăşurat în paralel de 27 de institute de cercetări, confirmă proiecţiile formulate în cel mai recent raport al Grupului de experţi interguvernamental asupra evoluţiei climei (Giec), aducându-le "la scara impactului schimbărilor climatice şi a măsurilor de adaptare ce pot fi luate de oficiali politici şi din industrie", a declarat pentru France Presse Robert Vautard, specialist în simulări climatice la Centrul naţional francez pentru cercetări ştiinţifice (CNRS).

"Proiecţiile Giec au avantajul de a fi globale, dar nu pot răspunde la toate întrebările", cum ar fi cele cu privire la ploile puternice, adaugă cercetătorul. Prin urmare, programul a constat în adaptarea modelelor globale la scări mai mici - până la 12 km în cazul celor mai precise -, permiţând astfel un +zoom+ pe continentul european şi încercând să anticipeze mai bine vremea în viitor. Acest lucru s-a realizat şi pentru alte continente.

Principalele concluzii se referă la evenimente meteorologice extreme: "Vor fi mai multe ploi puternice peste tot în Europa, adică vor exista mai des episoade de ploi intense", arată Robert Vautard. "O altă concluzie solidă este creşterea numărului de valuri de căldură în Europa sudică şi centrală. În sudul Europei vor fi înregistrate şi mai multe perioade de secetă", a încheiat cercetătorul.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 ian 15:43
...Anul 2013, în România, a fost mai călduros în medie cu peste 1 grade Celsius faţă de intervalul de referinţă 1961-1990. Schimbări climatice în Europa: Vom avea tot mai multe ploi puternice şi valuri de căldură “În privinţa anului 2013, la nivelul României,...
03 dec 21:21
...de căldură, arată simulări de o precizie fără precedent ale căror rezultate au fost difuzate luni. Citește mai departe…

...
03 dec 16:47
Răspunde | Votează email 0 email
Http://SmartUrl.it/RoML

Esti Pasionat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te jucand gratuit cu alti Manageri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Bani, Telefoane, Trofee, Diplome, Cadouri surpriza, etc!

Http://SmartUrl.it/RoML

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Selecteaza link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter) Manager de Fotbal Gratuit AICI:

Http://SmartUrl.it/RoML
03 dec 09:31
... În contextul încălzirii climatice, Europa va înregistra în...
1
EUR
4.8741
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H