Schimbări climatice: În viitor am putea avea cicloane mai intense, dar mai puţin frecvente

Cicloanele precum Harvey, care a lovit sâmbătă statul american Texas și a provocat inundații catastrofale, ar putea deveni din ce în ce mai intense în viitor pe fondul creșterii temperaturii pe planetă, însă frecvența acestor evenimente nu va crește, estimează oamenii de știință citați de AFP, potrivit Agerpres.
Filip Stan
27 aug. 2017, 10:15
Schimbări climatice: În viitor am putea avea cicloane mai intense, dar mai puţin frecvente

Din cauza absenței datelor satelitare care nu au putut fi colectate înainte de anul 1970, nu se poate estima modul în care a evoluat activitatea ciclonică în secolul XX. Prin urmare, cicloni cu o intensitate la fel de mare, care nu au atins suprafețele de uscat, este posibil să fi trecut neobservați înaintea de începerea monitorizării complete cu ajutorul sateliților. Astfel se explică datele statistice destul de lacunare și atitudinea prudentă a oamenilor de știință, notează sursa citată.

În Atlanticul de Nord, în ultimii douăzeci de ani, s-a observat o creștere a frecvenței cicloanelor, însă procesul s-a petrecut invers în perioada 1970 — 1995, potrivit lui Franck Roux de la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse. Cercetătorii au descoperit că activitatea ciclonică din această regiune urmează cicluri de câteva decenii și estimează că nu se poate formula deocamdată faptul că înmulțirea numărului de cicloane din regiune este cauzată de o variabilitate naturală sau de schimbările climatice.

În Pacificul de Nord-Vest s-a observat o ușoară scădere a activității ciclonice între 1980 și 2010.

Modelele computerizate care simulează clima din secolul XXI indică o posibilă creștere a intensității cicloanelor (vânturi și ploi) și o posibilă scădere a frecvenței acestora pe glob.

„Cicloanele de intensitate mai mare sunt una dintre consecințele preconizate ale schimbărilor climatice”, a explicat Valérie Masson-Delmotte, membră a Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC). „Pe măsură ce temperatura apei și umiditatea cresc, ciclonul poate crește în intensitate. Aceste două elemente sunt mai intense ca urmare a augmentării efectului de seră”, a adăugat experta în climatologie. „Se consideră că umiditatea din atmosferă crește cu 7% pe fiecare grad de temperatură în plus”, a precizat ea.

Unul dintre indicatorii încălzirii planetei este creșterea nivelului oceanelor. Aceasta variază în funcție de regiunile lumii și a fost, în medie, de 20 cm în secolul XX, dar ar putea ajunge până la 1 metru până în anul 2100.

Cicloanele produc, la rândul lor, o astfel de creștere care generează „valuri de furtună”, iar cele două efecte combinate vor contribui la creșterea riscului pentru clădirile și populațiile din zonele de coastă.

Studiile arată, potrivit Météo France, că „latitudinea la care cicloanele au atins intensitatea maximă a migrat către poli în ultimii 35 de ani, în ambele emisfere”. Acest lucru ar putea fi asociat cu extinderea centurii tropicale, adică a zonelor aflate de o parte și de alta a Ecuadorului, unde există un climat cald și umed.

Ca urmare a decalajului activității ciclonice în Atlanticul de Nord, conform Météo-France, Marea Caraibelor și Golful Mexic ar putea deveni „mai pașnice, în detrimentul coastei de est a Statelor Unite”, însă această tendință urmează să fie confirmată prin alte studii, precizează sursa citată.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!