SCHIMBĂRI de la 1 septembrie 2020: cinci tipuri de venituri se majorează

Din septembrie 2020 urmează să crească mai multe tipuri de venituri pentru pensionari, însoțitorii anumitor persoane cu handicap și copii. Asta pentru că punctul de pensie urmează să crească de la 1 septembrie 2020 și pentru că alocațiile copiilor umează să se dubleze, dar nu dintr-o dată, ci în mai multe etape, anunţă avocatnet.ro.

31 aug. 2020, 05:44

1. De la 1 septembrie, punctul de pensie ajunge la 1.442 de lei. Această majorare ar fi trebuit să fie ceva mai mare (adică 1.775 de lei), după cum stabilea Legea pensiilor. Cu toate acestea Guvernul a decis că pensiile vor crește doar cu 14%, în contextul economic actual. Punctul de pensie este important deoarece cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Cum arată TALOANELE NOI, deja se tipăresc. Când aduce poştaşul pensia mărită VIDEO

2. Pensia minimă garantată crește și ea, astfel că cei care au pensii foarte mici vor avea parte de o majorare. De la 1 septembrie, nivelul pensiei minime va crește tot cu 14% și va ajunge la 800 de lei, față de 704 lei cât este momentan. Este de menționat că viitoarea lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019) stabilește un nou calcul al pensiei minime, astfel încât nu toți cei ieșiți la pensie vor primi aceeași sumă de bani, ci o sumă care să reflecte cât și cum au cotizat.

 

3. Pensionarii care au fost membri ai uniunilor de creație vor avea și ei pensii mai mari, pentru că Legea nr. 8/2006 stabilește că indemnizația acestora se modifică în funcție de valoarea punctului de pensie.

„Cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăşi două salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată (…) Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie, scrie în Legea nr. 8/2006.

La momentul redactării acestui material, salariul minim este 2.230 de lei.

4. Însoțitorii pensionarilor de invaliditate de gradul I vor avea indemnizații mai mari de la 1 septembrie. Legea nr. 263/2010 stabilește că „pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix”. Această indemnizație are valoare de 80% din valoarea unui punct de pensie, astfel că va ajunge la 1.154 lei (de la 1.012 lei).

ALOCAŢII DE STAT 2020. Când se primesc primele alocaţii pentru copii majorate

5. Alocațiile copiilor cresc și ele din septembrie, însă nu cu cât ar fi trebuit. În mod normal, alocațiile copiilor ar fi trebuit să se dubleze în august, dar Guvernul a decis să facă această dublare în cinci etape, iar prima dintre ele va fi în septembrie. Astfel, fiecare etapă va crește alocațiile cu 20%, iar la dublarea efectivă a acestora se va ajunge abia în 2022.