Schimbări importante privind CONCEDIUL DE ODIHNĂ. Anunţ oficial de la Ministerul Muncii

Publicat: Miercuri, 26 Iunie 2019 12:42 // Actualizat: Miercuri, 26 Iunie 2019 12:42 // Sursa: romaniatv.net

Salariaţii din administraţia publică și din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, anual, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă, se arată într-un proiect de hotărâre al Ministerului Muncii.

CODUL MUNCII 2019. Proiectul pentru modificarea HG 250/1992 privind concediul de odihnă este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii până în 30 iulie.

Prin acest act normativ se propune modificarea art.1, astfel că, salariaţii din administraţia publică și din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă.

PROIECTUL MINISTERULUI MUNCII AICI

NOTA DE FUNDAMENTARE AICI

În prezent, conform HG 250, salariaţii din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 18 - 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea în muncă.

Iniţiatorii proiectului arată în nota de fundamentare că hotărârea încalcă prevederile din Codul Muncii care garantează fiecărui salariat o durata minimă a concediului de odihnă anual de 20 de zile lucrătoare.

Angajaţii vor avea dreptul la concediu de odihnă şi de la altă unitate decât cea la care au funcţia de bază

Totodată, proiectul Ministerului Muncii propune abrogarea art. 3 din HG 250/1992 care prevede că salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

Astfel, bugetarii care vor cumula două funcții vor putea beneficia de concediu de odihnă de la ambii angajatori, potrivit modificării propuse.

Potrivit legislației în vigoare, salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediu de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

Prin urmare, un salariat bugetar care poate cumula mai multe contracte individuale de muncă beneficiază de concediu de odihnă și indemnizație de concediu aferente numai la funcția de bază, iar pentru celălalt raport de muncă are dreptul numai la concediu fără plată.

În aceste condiţii, prevederile art. 3 din HG instituie un regim discriminatoriu pentru salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
01 Jun
noapte 10 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H