Schimbări în Codul Rutier. Noua obligație a șoferilor. Cine nu se supune riscă amenzi usturătoare

Se adaugă noi obligații pentru șoferi. Autoritățile au introdus noi reguli în ceea ce privește circulația de drumurile publice. Această nouă prevedere se referă la angajamentul de a trage pe dreapta.

27 nov. 2023, 08:31
Schimbări în Codul Rutier. Noua obligație a șoferilor. Cine nu se supune riscă amenzi usturătoare
Schimbări în Codul Rutier. Noua obligație a șoferilor. Cine nu se supune riscă amenzi usturătoare

Schimbări în Codul Rutier pentru toți șoferii. Autoritățile au inițiat un proiect prin care propun o schimbare importantă în Codul Rutier. Este vorba despre angajamentul de a trage pe dreapta.

Citește și: Cod rutier 2023. Schimbare majoră pentru deţinătorii de permis de categorie B

Noi obligații pentru șoferi în Codul Rutier

Noul proiect de lege este o completare a articolului 37, alineatul 1 al Ordonanței de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 958/28 decembrie 2002. În prezent, există următoarea formulare:

„Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au in funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie şi sonore”.

Modificarea propusă de autorități schimbă obligațiile șoferilor de a trage pe dreapta, în cazurile speciale. În prezent, șoferii sunt obligați să tragă pe dreapta doar la apropierea sau trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

Modificarea Codului Rutier 2023 prevede noi obligații în acest sens. Mai exact, conducătorii auto vor fi nevoiți să oprească imediat pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare și atunci când mașinile de poliție, pompieri sau ambulanțele au pornite doar semnalele de avertizare, nu și cele sonore.

„În cazurile urgente, în care serviciile publice trebuie să intervină imediat, contează fiecare minut, el putând face diferența între salvarea sau pierderea unei vieţi omenești. În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetățenii au fost nemulțumiți de timpul în care serviciile de ambulanță, care trebuiau să acorde primul ajutor în cazul unor accidente rutiere sau al altor catastrofe, au întârziat, fapt ce a dus la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieți omenești”, au transmis inițiatorii proiectului.

Momentan, această modificare a Codului Rutier 2023 este în stadiul de propunere. Urmează să fie depusă în Parlament, iar mai apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Citește și: Cod Rutier 2024. Schimbare majoră pentru motocicliști. Noua prevedere se aplică și în cazul scuterelor și mopedelor