Schimbări în Coreea de Nord: Un nou premier, accelerarea dezvoltării armelor nucleare

Expertul economic Pak Pong-Ju a fost numit noul premier al Coreei de Nord. Remanierea vine în contextul ameninţărilor Phenianului la adresa Coreei de Sud şi Statelor Unite. 

01 apr. 2013, 12:08
Schimbări în Coreea de Nord: Un nou premier, accelerarea dezvoltării armelor nucleare

Coreea de Nord a anunţat luni numirea lui Pak Pong-Ju în postul de prim-ministru, remaniere confirmată de Parlament, a relatat agenţia KCNA, citată de Agerpres.

Pak, expert economic, a depus jurământul în timpul sesiunii anuale a parlamentului, înlocuindu-l pe Choe Yong-Rim.

Anunţul privind numirea lui Pak Pong Ju intervine după săptămâni de retorică războinică care vizează SUA şi Coreea de Sud din cauza manevrelor militare anuale comune a acestor două state şi a sancţiunilor ONU.

Parlamentul Coreii de Nord a aprobat, de asemenea, accelerarea dezvoltării armelor nucleare.

Casa Albă a declarat vineri că ia „în serios” anunţul Coreei de Nord conform căruia se află în stare de război împotriva Coreei de Sud, notând totuşi că ameninţările Phenianului nu sunt neobişnuite.

Coreea de Nord a anunţat că este în „stare de război” cu Coreea de Sud şi că va negocia orice problemă intercoreeană pe baza acesteia. „Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat”, indică comunicatul difuzat de agenţia de presă oficială nord-coreeană.