Schimbări la RCA: Se scumpesc polițele dacă conduci mașina soției/soțului fără declarație, cum vor fi recompensați șoferii „cuminți”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune schimbarea legislației RCA. Se pregătesc modificări în aceea ce privește bonusurile de care ar beneficia șoferii care nu sunt implicați în accidente, dar și amenzi mai mari pentru cei care circulă fără RCA.

09 feb. 2024, 12:46
Schimbări la RCA: Se scumpesc polițele dacă conduci mașina soției/soțului fără declarație, cum vor fi recompensați șoferii „cuminți”
Vești proaste pentru șoferi! Prețul polițelor RCA explodează în 2024. Cât va trebui să scoatem din buzunar de la 1 ianuarie

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis Parlamentului un set de propuneri pentru schimbarea legislației RCA. Sistemul bonus/malus devine mult mai complex, asigurătorii sunt obligați să vândă și în rate, se introduce conceptul de franșiză, care permite asiguratului să plătească un preț mai mic pentru RCA asumându-și o parte din daunele potențiale. Nu în ultimul rând, cresc substanțial amenzile pentru cei care circulă fără RCA și se diversifică modalitățile de control, inclusiv prin introducerea în ecuație a sistemului CNAIR de verificare a rovinietei, anunță Economica.net.

Dar să le luăm pe rând.

  1. Prețuri mai mari la RCA dacă conduci mașina soției / soțului

ASF propune ca în momentul în care este asigurat un vehicul, proprietarul să fie obligat să declare toți utilizatorii. La formarea prețului poliței RCA va fi luată în calcul analiza de risc a tuturor celor care conduc, inclusiv categoriile lor de bonus malus. Este o măsură care pe de o parte poate duce la reducerea primei, însă pe de alta va aduce penalizări și un preț mai mare pentru RCA, în cazul în care se constată că mașina este condusă de un șofer nedeclarat ca utilizator, scrie Economica.net.

„Contractul RCA prevede condițiile generale și specifice de asigurare și conține cel puțin informaţii privind: seria și numărul contractului RCA, data încheierii contractului, părţile contractului RCA, conducătorii auto declarați sau precizarea că acesta este încheiat fără declararea altor conducători auto în afara proprietarului și/sau utilizatorului…” , arată o modificare a articolului 6 din Legea 132/2017 propusă de ASF. Iar Autoritatea explică, în același document consultat și de noi: ” Se adaugă informațiile ce privesc conducătorii declarați pentru care se evaluează riscul, se calculează prima de asigurare și se poate aplica sistemul bonus-malus„.

 

2. Obligativitatea ca asigurătorii să vândă RCA în rate pentru toate categoriile de clienți

În prezent, asigurătorii pot să vândă polițe RCA și în rate, însă nu sunt obligați să o facă, motiv pentru care, unul câte unul, au renunțat la acest sistem, după ce au constatat mai multe fraude.

Pentru a evita fraudele, ASF propune introducerea unor mecanisme de protecție, cel mai important fiind o formă similară cu sistemul direct debit al băncilor, care presupune că asigurătorul poate debita automat contul clientului, dacă acesta nu și-a achitat o rată.

 

3. Un nou mod de calcul pentru sistemul bonus – malus

Autoritatea propune și introducerea unor instrumente complet noi care să dea posibilitatea șoferului de a obține o primă cât mai bună. Prima dintre acestea este modificarea sistemului bonus-malus, astfel încât acesta să ofere reduceri mai mari șoferilor cu o conduită bună, dar și penalizări mai mari celorlalți.

„Sistem prin care, pe baza încadrării în una dintre clasele de bonus sau în una dintre clasele de malus, se acordă reduceri sau se impun majorări ale primei de asigurare, în funcţie de istoricul de daune plătite înregistrate sau în baza altor criterii stabilite prin reglementări A.S.F„. Explicația Autorității arată că „Se modifică pentru a permite ca A.S.F. să stabilească și alte criterii aplicable în cadrul sistemului bonus-malus.”