Schimbări majore în piața polițelor RCA. Care este asigurătorul favorit al șoferilor români, după falimentul City Insurance

Schimbări importante în piața polițelor RCA, anul trecut, după falimentul City Insurance. Marii jucători și-au împărțit frățește șoferii care erau clienți fideli ai companiei dispărute, de curând.

15 feb. 2023, 17:12
Schimbări majore în piața polițelor RCA. Care este asigurătorul favorit al șoferilor români, după falimentul City Insurance

După falimentul companiei preferate a românilor de polițe RCA –  City Insurance, piața asigurătorilor s-a restructurat. Astfel, în 2022, trei jucători de pe piață au încheiat anul cu cote de piață de peste 20%, informează Economica.

Peste 7 milioane de șoferi au deținut la final de 2022 o asigurare RCA. Cele mai importante trei companii au contractat peste 70% dintre clienți

Euroins controlează în jur de 31-32% din piață, Groupama a urcat puternic, la 21%, iar Allianz Țiriac deține 20% din cota de piață.

De cel puțin 8 ani nu s-a mai întâmplat ca primii trei asigurători să dețină cote de piață de două cifre, iar restul să aibă ponderi notabile.

Pe locul 4 au urcat spectaculos francezii de la Axeria Iard, cu 6%, performanță bifată după doar un an de activiate. Restul jucătorilor din piață, cu excepția Generali, dețin între 5 și 7%. HDInsurance, companie grecească înregistrată în Cipru, nu are o cotă de piață relevantă, mai precizează sursa citată.

 

Prețurile la polițele RCA ar putea exploda în 2023

 

În ultimii doi ani de zile, de la falimentul City Insurance, liderul autoritar din piață, cu pondere de peste 60% înainte de prăbușire, tarifele pentru polițe s-au triplat. Doar în ultimul an, prețurile au crescut cu până la 40%.

În 2023, cu o nouă majorare a contribuţiilor asigurătorilor la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) de la 2,5% la 4%, preţul unei poliţe RCA cel mai probabil va continua să crească pentru că această presiune pe bugetele asigurătorilor va fi inclusă în preţul poliţelor.

Dacă preţul poliţelor RCA îşi continuă ascensiunea şi piaţa în sine, în ceea ce priveşte volumul subscrierilor, ar putea atinge noi maxime anul acesta, scrie Ziarul Financiar.