Schimbări majore la programul Rabla! Marcel Ciolacu a făcut anunțul: „Vreau să introducem un nou criteriu”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că vrea să facă modificări majore la Programul Rabla. Șeful Executivului a subliniat că dorește introducerea criteriului verde.

02 nov. 2023, 11:21
Schimbări majore la programul Rabla! Marcel Ciolacu a făcut anunțul: „Vreau să introducem un nou criteriu”
Schimbări majore la programul Rabla! Marcel Ciolacu a făcut anunțul: „Vreau să introducem un nou criteriu”

Schimbări majore la programul Rabla!  vrea modificarea Programului Rabla. Concret, premierul vrea scăderea pragului pentru adresabilitate până într-o anumită sumă, valoare care încă nu a fost stabilită.

Citește și Vești bune pentru pensionari! Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat de milioane de bătrâni. ”Pensiile vor crește de două ori anul viitor”

Schimbări majore la programul Rabla!

Marcel Ciolacu a dezvăluit că scopul acestei modificări este încurajarea producției auto interne, în contextul în care în România Dacia și Ford livrează mașini din gamele populare.

„Vreau introducerea criteriului verde. Să luăm un exemplu: Am fonduri, să zicem așa ca idee, pentru Rabla, 10 lei. Dar am solicitări de 20 de lei.

În primul rând, la instituțiile de stat, voi pune criteriul verde. Eu, stat, nu pot să cumpăr decât prin licitație. Rabla este și la instituțiile publice. Băgăm criteriul verde și ce facem mai exact? Întâi vin Dacia și Ford la licitație. Au criteriul verde, au punctaj mai bun. Și în Germania este la fel”, a zis Marcel Ciolacu pentru DC News.

Premierul a ținut să precizeze că statul nu poate să dea vouchere în cadrul acestui program oamenilor care vor să își cumpere mașini de 200.000 euro.

„Cât despre persoanele fizice… să zicăm că am 7 lei, dar am solicitări de 15 lei. Voi pune ca la mașinile electrice, adică acolo este un prag până la 75.000 euro, îl voi mai scădea și voi face un preț mediu la celelalte mașini. Peste o valoare anume – vom vedea ce valoare – nu mai dai Rabla. Nu poți să dai voucher la o mașină de 200.000 euro. Nu poți primi voucher pentru o mașină atât de scumpă. În acest fel, triez și prioritizez solicitările la Rabla”, a mai spus premierul.

De asemenea, șeful Guvernului îi încurajează pe români să cumpere produse făcute în România.

„Același lucru îl fac și la electrocasnice. Și instituțiile cumpără radiouri, televizoare. Nu te mai duci și cumperi orice… Se produc în România, ai criteriul verde? Întâi le cumpăr de aici, din România. Avem Arctic, da? Avem frigiderul pe criteriul verde? Acela este prioritar. Solicitările oricum sunt mai multe de câți bani am eu la buget. Și astfel stimulez ca oamenii să cumpere românește”, a conchis Marcel Ciolacu.

Citește și Preşedintele Iohannis îi dă sfaturi economice premierului Ciolacu: „Am încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare”