Schimbări majore la RCA. Cum se calculează poliţele în funcție de vârsta șoferului, mașină și reşedinţă

Vești bune pentru o parte din șoferi, tristețe pentru alții. Au aparut noile prețuri pentru polițele RCA, calculate în funcție de vârsta șoferului, mașină și oraș.

03 oct. 2022, 11:08
Schimbări majore la RCA. Cum se calculează poliţele în funcție de vârsta șoferului, mașină și reşedinţă

Firmele de asigurări au operat schimbări semnificative ale prețurilor pentru RCA oferite șoferilor din București și județul Ilfov, unde se subscriu aproximativ jumătate din primele RCA la nivel național, scrie Economica.net.

Se remarcă scăderi notabile în cazul majorității categoriilor de șoferi, dar și creșteri masive în situația unora dintre categorii, mai ales cea a tinerilor cu vârsta sub 30 de ani și a șoferilor care conduc mașini dotate cu motoare cu capacitate cilindrică ridicată.

Citeşte şi: RCA 2022. Scad tarifele, anunţ oficial de la ASF după ce a prezentat ultimul raport financiar

Astfel, în cazul șoferilor sub 30 de ani, majorările de tarife la RCA sunt și de peste 250%, în timp ce în cazul mașinilor cu motor mare, peste 2000 cmc, dar mai ales peste 2.500, avem de-a face cu scumpiri de circa 20%.

Vestea bună este că pentru majoritatea celorlalți șoferi, și mai ales în cazul celor cu mașini cu motoare de până în 1.600 cmc și cu vârsta de peste 40 de ani, se observă reduceri medii de circa 30%.

De acum înainte firmele de asigurare nu mai sunt obligate să își calculează prețurile strict în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, ci pot utiliza și alte criterii. Unul dintre aceste criterii: zona în care este înmatriculată mașina, mai precis daunalitatea din zona respectivă.

Citeşte şi: RCA mai ieftin pentru şoferii români. Au apărut primele aplicații cu „oferte speciale”

O a doua schimbare cu efect imediat pentru șoferi este introducerea conceptului de primă netă de cheltuielile de vânzare. Noua reglementare permite afișarea unor prețuri diferite pentru o poliță RCA, în funcție de chletuielile de distribuție. Evident, cu cât cheltuiala este mai mică, cu atât și prețul este mai mici. Această prevedere își face deja efectul, în condițiile în care se poate observa că prețurile afișate direct pe aplicațiile firmelor de asigurare sunt uneori cu până la 10% mai mici decât cele din calculatoarele brokerilor.

În curând, pe piață vor fi disponibile nu doar mai multe aplicații prin care clienții își vor putea cumpăra RCA online direct de la asigurător(acestea există deja în unele cazuri), dar și comparatoare de preț care vor afișa tarifele tututor asigurătorilor, cel mai probabil cu un cost de distribuție semnificativ mai mic decât cel perceput de brokeri, deci la prețuri finale mai mici. Un astfel de comparator există și în planurile Biroului Asigurătorilor Auto din România(BAAR).