Schimbări majore privind evaluarea elevilor! Ministerul Educației anunț de ultimă oră privind o nouă platformă pentru profesori

Ministerul Educației pregătește o nouă platformă online ce va putea fi folosită de profesori pentru evaluarea și monitorizarea elevilor. Astfel, cadrele didactice vor putea evalua elevii de la clasele primare până la liceu, cu ajutorul unor teste standard create pe baza itemilor din programa școlară, ce vor fi incluși în platformă.

10 aug. 2023, 20:16
Schimbări majore privind evaluarea elevilor! Ministerul Educației anunț de ultimă oră privind o nouă platformă pentru profesori
Schimbări majore privind evaluarea elevilor! Ministerul Educației anunț de ultimă oră privind o nouă platformă pentru profesori

Schimbări majore privind evaluarea elevilor! În aceste momente, proiectul prin care evaluările elevilor vor fi standardizate pentru toate clasele și incluse în platforma online a Ministerului Educației, se află în dezbatere publică, iar dacă va fi aprobat acesta le va ușura munca cadrelor didactice de la clasă.

Citește și Structura anului şcolar 2023-2024. Când este „Şcoala altfel”, vacanţa de schi şi când se dau Bac 2024 şi Evaluare 2024

Schimbări majore privind evaluarea elevilor!

Potrivit documentului, această platformă va monitoriza printre altele evoluția elevilor și se va genera un plan individualizat de învățare. Mai mult, platforma va putea fi folosită și pentru evaluările de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, pentru examenul suplimentar de admitere, dar și pentru examenul național de bacalaureat.

De asemenea, platforma va putea face fișe de lucru și chiar recomandări de activități didactice pentru diferite discipline.

„Obiectivul platformei este crearea cadrului de utilizare a mediului online pentru evaluările naționale, prin dezvoltarea unui sistem de evaluare și testare securizat la distanță. Platforma de evaluare va fi disponibilă tuturor elevilor și cadrelor didactice din sistemul de educație preuniversitar și va putea fi utilizată pentru toate tipurile de evaluări interne – inițiale, de progres și sumative și externe – de tipul evaluărilor naționale sau prin eșantion”, se arată în descrierea proiectului.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că în platformă va exista o bancă de itemi introduși ce va avea o structură și organizare modulară, cu posibilitatea de accesare pe baza diferitelor drepturi/ permisiuni de administrare/utilizare.

Doar la disciplina Matematică ar trebui să existe peste 20.000 de itemi care acoperă în totalitate programa școlară.

Astfel, vor fi două tipuri de itemi:

  • Itemi formativi, creați de profesor pentru evaluările de la clasă – nu au un caracter cu aplicabilitate generală;
  • Itemi pentru banca de itemi pentru evaluare – sunt utilizați în cadrul evaluărilor și examenelor naționale. Aceștia din urmă vor trece prin proces complex de creare, pilotare, validare formală la nivel de panel de experți, pretestare, analiză statistică și validare pentru includere în banca de itemi.

Citește și Calendar an şcolar 2023-2024. Prima zi de şcoală este mai devreme. Când este prima vacanţă, surpriză mare!