Schimbări pentru toţi românii de la 1 martie. Ce se întâmplă cu ajutorul pentru facturile la energie

Martie e o lună a schimbărilor pentru toți românii de țară. Fie că e vorba despre liberele de autorecenzare, fie acordarea compensațiilor pentru facturile la gaze, toate vor fi la începutul primăverii.

01 mart. 2022, 16:16
Schimbări pentru toţi românii de la 1 martie. Ce se întâmplă cu ajutorul pentru facturile la energie

Schimbări pentru toţi românii de la 1 martie. În rândurile de mai jos poți vedea calendarul cu cele mai importante modificări din luna martie.

Schimbări pentru toţi românii de la 1 martie. Ce se întâmplă cu ajutorul pentru facturile la energie

Astfel, prima zi a primăverii vine cu mutarea relaționării Fiscului în online. Firmele, PFA-urile și profesioniștii vor trebui să aibă un cont în Spațiul Privat Virtual (sau, pe scurt, SPV) pentru a mai putea relaționa cu Agenția Națională de Administrare Fiscală. Operațiunea e obligatorie având în vedere că declarațiile fiscale. De altfel, tot de azi va fi introdusă reincriminarea neplății, în maximum 60 de zile de la scadența legală, a impozitelor și contribuțiilor reținute la sursă.

Pe 14 martie va începe procesul de autorecenzare online. Astfel, fiecare persoană fizică se poate autorecenza Recensământului populației și locuințelor din 2021 în mod online. Cei care vor face această activitate pot cere de la locul de muncă o zi liberă, plătită.

La finalul lunii, pe 31 martie, ar trebui să fie finalul ajutoarelor pentru facturile reduse la gaze naturale și energie electrică. Autoritățile au promis însă că urmează să le prelungească până în primăvara anului 2023.

Citește și: EXCLUSIV Ce se întâmplă cu românii care nu plătesc facturile uriaşe la energie. Gheorghe Piperea: Riscul să fie executaţi silit sau chiar evacuaţi din casă este foarte mare
Furnizorii de energie spun că nu au primit nici acum banii de la stat pentru facturile compensate, deşi au trecut aproape patru luni de la adoptarea legislaţiei.

”Membrii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER îşi exprimă îngrijorarea că, nici până acum, la aproape patru luni de la adoptarea legislaţiei şi emiterea primelor facturi, nu au primit înapoi banii cheltuiţi cu plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Mai mult, prin noul Ordin comun al miniştrilor Muncii, Energiei şi Finanţelor privind decontarea facturilor, se prelungeşte nejustificat termenul de rambursare a sumelor cheltuite de furnizori, spre limite absolut insuportabile”, transmite Asociaţia Furnizorilor de Energie din România.

Citește și: Ministrul Muncii intervine în scandalul facturilor uriaşe. „Suntem extrem de atenţi cu preţurile din energie. Vom reacţiona dacă va fi nevoie de intervenţia statului”